BİZE ULAŞIN
tr

Ağız Kokusu (Halitozis)

Sosyal ilişkilerde bizi en fazla tedirgin eden konuların başında gelen ağız kokusu sorunundan bahsedeceğiz bu yazımızda. Özellikle insanlarla yakın mesafe ilişkiler kurmanızı gerektiren bir mesleğiniz varsa kafanızdaki ''acaba ağzım kokuyor mu? Dişlerimi fırçaladım ama sakız da mı çiğnesem? '' sorularınızı duyar gibiyim.

Günümüzde ağız kokusu konusunda hiç tereddüt yaşamayan var mı acaba? Hepimiz mutlaka bunu düşündük ve ağızımıza ferah kokulu bir şeker attık. Kafamızı böylesine kurcalayan konuya yakından bakalım istiyorum. Neden bu kadar sorun yaşıyoruz? ağzımız kokuyorsa ne yapmalıyız ve en önemlisi buna sebep olan şeyler neler? Hadi başlayalım öyleyse!

Ağız kokusu sebebi ve nasıl önlenebileceği bilinmiyorsa tam bir baş belasıdır. Öncelikle sebeplerini konuşalım istiyorum. Ağız kokusu aslında iki türdür. Fizyolojik ve patolojik.

Fizyolojik ağız kokusu çoğunlukla sabah uyandığımızda karşılaştığımız durumdur. Uyurken biriken bakterilerin oluşturduğu gazlar bu kokulara sebep olur.

Patolojik ağız kokusu bazı sistemik hastalıkların varlığında oluşabildiği gibi ağız içerisinde bulunan çürükler, kötü restorasyonlar veya diş eti hastalıkları sebebiyle de oluşabilir. Burada yapılması gereken sebebin bulunup ona yönelik tedavi uygulanmasıdır.

Bazen de ağzımızın koktuğunun farkında olmayabiliriz. Daha da önemlisi bizim fark etmediğimiz durumu çevremizdekilerin fark etmiş olması. Bu durum hem bizim için hem de karşımızdakiler için son derece zorlayıcıdır. Kabul edelim hepimizin ağzı kokuyor. Özellikle sabah uyandığımızda kaçınılmaz bir şey. Peki ya bu durum gün içinde de devam edip sosyal ilişkilerimize de yansırsa? İşte burada hemen devreye grip bir kaç minik öneride bulunacağım, müsaadenizle.

Özellikle ağız kokunuzun sebebini bilmiyorsanız yani sistemik herhangi bir hastalığınız yoksa ( çünkü şeker hastaları, böbrek yetmezliği olanlar, sinüziti ve akciğer enfeksiyonu olanlar, karaciğer yetmezliği olanlar için ağız kokusu karşılaşılan bir durumdur ) muhakkak bir diş hekimine muayene olmalısınız. Zira ağzınızda sizin fark etmediğiniz bir çürük, uyumu bozulmuş bir protez veya dolgu ya da bir diş eti hastalığınız olabilir. Eğer bunların hiç birisi yok ise bazı küçük uygulamalarla ağız kokunuzu kontrol altına alabilirsiniz.

Çiğnemenizi arttıracak gıdalar tüketin. Elma, havuç, salatalık gibi. Bunlar hem dişlerinizde bir temizleme işlemi yapacak hem de tükürük salgınızı arttıracaktır.

İçtiğiniz suya tarçın veya nane yaprakları atın. Tarçın kan şekerini düzenlediği gibi ağız kokusunu da önler, nane de size ferahlık verecektir.

Ağız kuruluğu, ağız kokusunu arttıracağı için bol bol su için ve ağzınız açık uyumamaya özen gösterin.

Günün belli zamanlarında çinko içerikli sakızlar çiğneyebilirsiniz. Çinko ağız kokunuzu önleyecek, sakız da tükürük salgınızı arttıracaktır.

Ve tabi en önemlisi ağız bakımınızı eksiksiz tamamlayın. Bütün bu öneriler elbette ki diş fırçalamanın yerini tutmayacaktır. Sadece diş fırçalamak ağız bakımınıza yetmeyecektir. Diş arası temizlik için diş ipi veya ara yüz fırçası kullanmalısınız. Ağız kokusu çoğunlukla dil kaynaklı olduğu için diş fırçalama işleminizden sonra dilinizi fırçalamanızı öneriyorum, farkı hissedeceğinizden eminim. Son adım olarak da çinko içerikli ağız çalkalama sularını kullanabilirsiniz. 6 ayda bir diş hekiminizi de ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.

Günün belli zamanlarında çinko içerikli sakızlar çiğneyebilirsiniz. Çinko ağız kokunuzu önleyecek, sakız da tükürük salgınızı arttıracaktır.