Horlamanın Neden Olduğu Rahatsızlıklar Nelerdir?
Uyku kalitesinin çok düşmesi nedeniyle gün içinde yorgunluk, dikkat eksikliği, anksiyete gelişir. Uzun dönemde depresyona neden olabilir. Gün içindeki huzursuzluk, şeker ve karbonhidrat tüketimine neden olacağı için kilo ve buna bağlı tansiyon, şeker vs… gibi hastalıklar gelişir. Dikkat bozukluğuna bağlı ev ve iş kazaları olabilir. Uzun zamanda tabloya apne eklenebilir. Buna bağlı oksijenlenme sorunu olur. Hayati tehlike oluşturur.
Öncelikle burun tıkanıklığı varsa bunun tedavi edilmesi gerekir. Gevşeyen, sarkan yumuşak damak ve küçük dil de cerrahi operasyonla düzeltilebilir. Diş sıkmaya bağlı çiğneme kaslarının büyümesi söz konusu ise biyolojik toksin uygulaması ile diş sıkma tedavi edilip, çiğneme kaslarının normal boyuta gelmesi sağlanmalıdır. Bunların yanısıra HORLAMA APAREYİ kullanılabilir.
Horlama solunum yolunun daralması ile ortaya çıkar. Horlamanın, uykuda olma nedeni, alt çenenin uykuda daha da arkaya kayarak solunum yolunu kapatmasıdır. Horlama apareyi alt çeneyi önde konumlandırır ve arkaya düşmesini önler. Böylece solunum yolu açık kaldığı için horlama engellenmiş olur.
Horlama Apareyi Nasıl Yapılır?
Bu aparey bu konuda eğitim almış deneyimli diş hekimleri tarafından yapılır. İlk olarak alt ve üst çeneden ölçü alınır. Sonrasında alt çeneyi önde konumlandırarak kapanış alınır. Alt ve üst çeneye özel olarak hazırlanmış plaklar, önde kapanış açısına göre birbirine fikse edilir. Bu şekilde hazırlanmış plaklar hastaya teslim edilir. Bu manada hazır satılan horlama apareyleri işlevsel değildir.
Horlama apareyi kullanan kişiler hemen ertesi gün faydasını görüyorlar.
Horlama apareyi gevşeyen kasların aktivitesini artırıyor.. Hava yolunu açıyor. Gece boyunca arka faringeal duvara çökmeleri engeller. Ayrıca alt çenenin doğru yerinde konumlanmasını sağlıyor.
Neden Horluyoruz?
Yaşla beraber yumuşak damak ve küçük dilde genişleme ve sarkma meydana geliyor. Kilo, alkol ve sigara bu durumu destekliyor. Bu tabloya diş sıkma da eşlik ediyorsa çiğneme kaslarının da büyümesiyle solunum yolu daralıyor. Böylece uykuda horlama oluşuyor.
Şişmanlık, alkol, sigara, ağız açık uyuma, kirli-tozlu hava, diş sıkma, bazı ilaçların kullanımı…
Kişiye göre değişmekle birlikte uykuya ve hayata kattığı kolaylık ile ölçülürse kullanım kolaydır diyebiliriz.
Diş hekimi müdahalesi ile mümkün. Düşen yüz yüksekliği horlamayı daha da şiddetlendirir. Bu nedenle o yüksekliği iade edebilmek için dijital ortamda cad-cam sistemi le hazırladığımız porselen dolguları kullanıyoruz. Hem estetik hem de sağlık için konforlu bir kapanış sağlanmış oluyor.
Ağır apne durumu varsa kişinin uyku laboratuarlarında takibi ve tedavisi gerekir. Hafif vakalarda sorun zaten hemen çözülecektir.
Horlama nedeni burun kaynaklı değilse, ilk randevuda ölçü alınır. 5 gün içinde de teslim edilir
Horlamaya neden olan yumuşak damak deformasyonu yıllarla beraber artacağından bu apareyin bir ömür boyu kullanılması gerekir.
Dişlere tutunan bir aparey olduğu için ağızdaki dişlerin konumu, düzeni değişmediği sürece kullanılabilir.
Eczanelerde satılan protez fırçaları ve sıvı sabun kullanılarak temizlenir. Apareyle beraber verilen protez kutuları içinde nemli bir kağıt havluya sarılarak muhafaza edilir.