CONTACT US
en

Diş Renklenmelerinin Nedenleri

Dişlerimiz, dışsal veya içsel nedenlerden dolayı renk değiştirebilir. Dişlerdeki renk değişiklikleri, dışsal nedenlerden dolayı dişin yüzeyinde, içsel nedenlerden dolayı dişin iç kısmında ya da çeşitli nedenlerden dolayı diş minesinde meydana gelebilir.

Renk değişikliğine neden olan olaya göre, dişin rengi sarı, siyah, gri veya kahverengi gibi renklere dönüşebilir.
Dişlerde meydana gelen renk değişimlerinin nedenleri arasında; yaşlanma, kullanılan ilaçlar, beslenme alışkanlıkları, sigara kullanımı sayılabilir. Genel anlamda diş renklenmelerini 3 başlık altında toplayabiliriz;

1- Dışsal Faktörler:
Dişlerin yüzeylerinde meydana gelen renklenmedir.
o Çay, kahve tüketimi,
o Şarap gibi boyar gıdaların tüketilmesi,
o Sigara kullanımı diş renklenmelerini etkileyen dışsal faktörlerdir.

2- İçsel Faktörler:
Dişin iç yapısının koyulaşması sonucu dişin içinin renklenmesidir.
o Çocukluk döneminde fazla miktarda flor alımı,
o Çocukluk ve gençlik döneminde yoğun antibiyotik kullanımı,
o Diş travmaları,
o Kök kanal tedavisi,
o Kapanış bozuklukları,
o Diş sıkma ve gıcırdartma,
o Genetik diş renklenmelerini etkileyen dışsal faktörlerdir.

3- Yaşa Bağlı Faktörler:
İnsan yaşı ilerledikçe kişinin vücudunda nasıl birtakım deformasyonlar meydana geliyor ise, aynı şekilde dişlerde de sararma, aşınma veya diş eti çekilmesi gibi durumlar da meydana gelebilir. Yaşlanma ile birlikte dişin dentin tabakası sararmaya başlar, dişin mine tabakası daha ince ve şeffaf hale gelir. Mine tabakasının incelmesi dişin iç kısmının renginin daha çok belli olmasına neden olur. Yaşlanmaya dışsal faktörler de eklendiğinde dişlerdeki renk değişimleri çok daha rahatsız edici olabilir.

Dişlerde oluşan renklenmeler, genellikle kozmetik sorundur ve ağız sağlığını ciddi boyutlarda etkilemez. Renklenmenin nedenini bilmek, beyazlatma tekniğinin planlamasında ve sonuçlarının tahmin edilmesine yardım eder. Dışsal renklenmeler diş taşı temizliği, parlatma ve uygun beyazlatma yöntemleri ile kolaylıkla giderilebilirken içsel renklenmeler kanal içi beyazlatma adını verdiğimiz farklı tedavi tekniklerine ihtiyaç duyar. Yaşa bağlı renklenmelerde ise dijital gülüş tasarımlarıyla lamina gibi estetik işlemlerle daha beyaz dişlere sahip olunabilir.
Kapanış bozukluklarında yemek yeme esnasındaki basıncın dengesiz dağılımı ve bazı bölgelere daha kuvvetli basıncın uygulanmasına neden olur. Bu dengesiz basınç dentin tabakasında çatlaklara neden olur ve bu çatlardan boyar gıdaların tüketilmesi sonucu diş renklenmeleri meydana gelir.
Diş sıkma ve gıcırdatma da diş yüzeylerinde aşınmalara neden olduğundan dentin tabakası zarar görür ve dişler daha koyu renk görünür.
Bu durumlarda diş renklenmelerinin sadece beyazlatma tedavisi ile giderilmesi mümkün olmayabilir. Masseter botoks veya gece plağı ile diş sıkmasının, şeffaf plaklarla veya klasik braketlerle kapanış bozukluklarının giderilmesi daha kalıcı sonuçlar elde edilmesini sağlayacaktır.