CONTACT US
en

Kompozit Dolgularda Renk Değişimi Olur mu?

Kompozit Dolgularda Renk Değişimi Olur mu? Sevgi Keskin estetik diş hekimliği, dolgu, kompozit, kompozit dolgu Bu haftaki yazımızda sizlerden kompozit dolgular hakkında en çok aldığımız sorulardan birini anlatmak istedim; ''Kompozit Dolgularda Renk Değişimi Olur mu?''

Öncelikle kompozit nedir biraz bahsedelim. Kompozit, çürük temizlendikten sonra geriye kalan diş dokusuna uygulanan reçine esaslı bir maddedir. Yumuşak kıvamdayken dişe uygulanıp led ışık kaynağı ile sert kıvama getirilir. Bu şekilde dişin dokusuna kimyasal olarak bağlanır.

Halk arasında beyaz estetik dolgu olarak da bilinen kompozit dolgu, uzman bir hekim tarafından teknik ve sanatın birleştirilmesi ile yapıldığında, ağız içinde ayırt edilmesi zordur. Özellikle ön bölge estetik dolgu çalışmalarında bu sanatsal yaklaşım oldukça önemlidir.

Kompozit dolguların renkleşmesi kullanım esnasında karşılaşılan en önemli sorunlardan biridir. Çünkü kompozit, suyu absorbe edilebilen bir maddedir. Bu boyanmasına neden olabilecek sıvıları da absorbe edeceği anlamına gelmektedir. Kompozitin boyanmasına neden olacak maddeler; sigara, kahve, kola, kırmızı şarap, bitki çayları, enerji içecekleri sayılır.

Bu maddeler sadece renkli maddeler olmasının yanında yapıları ile de renkleşmeye neden olabilir. Örneğin kola içeriğindeki asit nedeniyle kompozitin yumuşamasına neden olur. Aynı şekilde kötü ağız hijyeni nedeniyle üretilen organik asitlerle de yumuşama ve buna bağlı renkleşme gözlenebilir. Kompozit dolgular zamanla materyalin yaşlanmasına bağlı olarak da renklenebilir.

Kompozit dolgunun uzun süre renklenmeden kullanılması için materyalin uygulama kurallarına göre kullanımı önemlidir. İşlem sonunda kompozit dolgu yüzeyinin cilalanması ve en iyi şekilde estetiğin sağlanması, yiyecek artıklarının ve boyalı gıdaların tutunmasını engelleyeceğinden renkleşmenin de önüne geçer.