CONTACT US
en

Pediatrik Zirkonyum Kuronlar

Diş çürüğü, çocuklarda en sık görülen kronik hastalıktır. Dişlerdeki çürükler boyut olarak değişiklik gösterebilir. Bazıları minimaldir, bu durumda diş dolgusu yeterli olacaktır. Ancak diş çürüğü diş dolgusunu destekleyemeyecek kadar büyükse diş kaplaması (kron) ile tedavi edilmesi gerekebilir. Aynı şekilde dişte travmaya bağlı büyük kırıklar ve çatlaklar için diş kaplaması önerilebilir.

Çocuklarının bir kaplamaya ihtiyacı olduğunu duymak birçok ebeveyni şaşırtabilir. Ebeveynlerin çoğu şöyle der: “Süt dişleri ağızda uzun süre kalmayacak, sonunda düşecek ve yerini kalıcı dişler alacak. O halde diş kaplamasına ne gerek var?” Ancak bu düşünce yanlıştır. Süt dişleri eninde sonunda düşecektir. Fakat gözden kaçırılan nokta şudur: Çocuklar çocukluklarının çoğunu bu süt dişleriyle geçireceklerdir. Süt dişleri yaklaşık 6 aylıkken sürmeye başlar ve son süt dişi (tipik olarak köpek dişi veya ikinci azı dişi) yaklaşık 12 yaşında değişir. Yani -nasıl olsa değişecek- denilen süt dişleri 12 yaşına kadar çocukların beslenmeleri ve doğal olarak gelişimleri için oldukça önemlidir. Ağız ve diş sağlığı, genel sağlığımız için gerekli olduğu kadar; estetik bir duruş ve gülüş, psikolojik açıdan gereklidir. Unutmayın sağlıklı bir gülüş, küçük ya da büyük fark etmeksizin herkes için önemlidir.

Pediatrik zirkonyum kronlar, çürümüş veya kırılmış bir dişi orijinal görünümüne, işlevine kavuşturmak için dişe yapıştırılan diş şeklindeki kaplamalardır.

Günümüzde özellikle ön dişleri fazla miktarda çürümüş (eçç) çocuk hastalarda popülerlik kazanan bir tedavi yöntemidir. Bunun nedeni süt ön dişlerde yapılacak tedavi alternatifleri arasında en estetik ve dayanıklı olanıdır. Aynı zamanda arka süt azı dişlerde (özellikle pulpa tedavileri sonrasında)hatta daimi 1. azı dişlerde sağlam diş dokusu dolgu yapabilmek için yetersiz ise zirkonyum kron uygulaması tercih edilebilmektedir.

Zirkonyum kronlar; çocuklara özel olarak geliştirilmiş, kırılmaya oldukça dayanıklı, beyaz parlak renkli, önceden hazırlanıp cilalanmış kaplamalardır.

Pediatrik zirkonyum kronların pek çok avantajı bulunmaktadır:

– Uygulaması kolaydır, tek seansda uygulanabilir,

– Dişler kendiliğinden düşünceye kadar başka bir tedavi gerektirmez,

– Dayanıklıdır, süt dişi dolgularına kıyasla ısırma, çiğneme gibi fonksiyonlarda kırılma gözlenmez,

– Zirkonyum, plak birikimine olanak sağlamadığı için uygulanan dişte ikincil çürükler görülmez,

– Diş değişeceği zaman çıkarmaya gerek yoktur. Dişin üzerine uygulandığı için dişle birlikte düşecektir.

Süt dişlerinin ömrünün uzatılması sadece estetik için değil, işlevi ve çocuğun gelişimi için de önemlidir. Çocuklarınızın büyüdüklerinde daha sağlıklı ve güzel dişlere sahip olmalarını istiyorsanız süt dişlerinin bakımına dikkat etmelisiniz.