CONTACT US
en

Ağız ve Diş Sağlığı İçin Çocuklarda Beslenme Nasıl Olmalıdır? Diş Dostu Yiyecekler Nelerdir?

Günümüzde çocuklarda diş çürüğü görülme oranı her geçen gün artış göstermektedir. Yapılan araştırmalar, bu durumun nedenlerinin başında çocukların ağız-diş hijyen alışkanlıkları ile beslenme alışkanlıklarının geldiğini göstermektedir. Beslenmenin ağız ve diş sağlığı ile doğrudan ilişkisi bulunmaktadır. Pek çok diş dostu besin, ağız sağlığımızı korumamıza yardımcı olur.

Peki nedir bu diş dostu besinler?

Peynir
Yumurta
Yoğurt
Balık
Kuruyemişler
Elma
Çilek
Kivi ve
Tahıllı yiyecekler gibi bir çok besin maddesi diş dostu besinler arasındadır.
Özellikle peynir, yemek esnasında asidik olan ağız ortamını bazik hale getirme ve dişlerin temizlenmesi görevini görür. Bu nedenle kahvaltı sonrasında en son peynir yenilmesi diş çürüğünden korunmada etkili olur.

Özellikle tek tip beslenme; poğaça, çikolata, börek, bisküvi ve yanında gazlı içecekler, hazır meyve suları gibi besinler, çocuğun gelişimine hiçbir yarar sağlamamakla beraber; obezite dediğimiz şişmanlık hastalığına zemin hazırlamaktadırlar. İçerdikleri yüksek şeker oranı nedeniyle de ağız ve diş sağlığını olumsuz yönde etkilemektedirler. Bu tarz besinler yerine vitamin, protein ve kalsiyum içeriği yüksek ve aynı zamanda diş çürüğünden korunmada önemli katkıları olan meyve, ayran, süt, kuru üzüm, kuru kayısı, fındık, ceviz gibi yiyeceklerin tüketiminin sağlanması büyük önem taşımaktadır.