CONTACT US
en

Kanal Tedavisi Nedir? Ne Zaman Gereklidir?

Kanal tedavisi, dişin en iç katmanında bulunan “pulpa” adını verdiğimiz damar-sinir paketinin iltihaplanması ya da çeşitli sebeplerle canlılığını yitirmesi durumunda; pulpanın tamamen çıkarılması ve içinde bulunduğu kanalların temizlenerek biyolojik olarak uyumlu materyaller ile doldurulmasıdır.

Diş pulpasının sağlığına yönelen en büyük tehdit diş çürüğüdür. Bunun yanında travma ve çeşitli dişeti hastalıkları sonucunda da pulpa iltihabı gelişebilir ve diş canlılığını kaybedebilir.

Kanal tedavisi ne zaman gerekir?

Kanal tedavisinin gerekliliğine, pulpa iltihabının derecesini değerlendirerek diş hekiminiz karar verir. Geri döndürülebilir pulpa iltihapları için dişin canlılığını korumaya yönelik daha farklı tedavi seçenekleri düşünülebilirken; geri döndürülemeyen pulpa iltihaplarında kanal tedavisi şarttır.

Kanal tedavisi zor mudur?

Lokal anestezi altında hastanın ağrı hissetmesi engellenerek, günümüzde kullanılan sistemler ve teknikler sayesinde kanal tedavisi işlemi oldukça kolay ve konforlu şekilde yapılabilmektedir. Seansları dişe göre değişmekle birlikte yaklaşık olarak 45-60 dakika kadar sürmekte ve yine dişin ihtiyacına göre 1 veya 2 seansta tedavi tamamlanabilmektedir.

Kanal tedavisi yaptırmaz isem ne olur?

Dişin kanal tedavisi ihtiyacı olduğu halde yapılmaması durumu, dişin kaybı ile sonuçlanacağı gibi iltihabın çevre dokulara yayılması ile diş altındaki dokularda veya çene kemiğinde, kemiğin erimesine yol açan lezyonlar da gelişebilir. Sonuç olarak zamanında yapılmayan kanal tedavisi sebebiyle daha komplike cerrahi tedaviler gerekebilir ve bu da hasta için hem daha zahmetli hem de daha maliyetlidir.