Her türlü diş çekimi ama özellikle cerrahi işlem gerektirecek diş çekimleri, gömük dişler, diş kökü rezeksiyonları, implant uygulamaları, çenelerdeki kistik ve tümöral oluşumların tedavisi, ağız içinde yumuşak ve sert dokuda oluşan lezyonların ve çene kırıklarının tedavileriyle ilgilenir.
Modern bilim ve teknoloji ile desteklenen günümüz modern diş hekimliğinde, koruyucu diş hekimliği, tedavi etme ve dişi ağızda tutma temel hedef olmakla birlikte;
Sürme zamanı geldiği halde, çeşitli nedenlerle ağızda yerini alamayan dişlere " gömük dişler " denir.
Gömülü yirmi yaş dişlerinin çekimi, diğer dişlerden farklılık arzedebilir. Yirmi yaş dişinin çene kemiğindeki konumu, duruşu pozisyonu, büyüklüğü, üzerinin kemikle veya mukoza ile kaplı olması, sinire ve damara yakın pozisyonda bulunması çekimi güçleştirebilir.Bu nedenle, gömülü diş çekimlerinde küçük olasılıkla da olsa komplikasyon gelişme ihtimali bulunabilmektedir.Ayrıca, çekim için dişin pozisyonunun zor olması ve dişi çıkarmak için kaldırılan kemik miktarına bağlı olarak, iyileşme sürece normal çekimlere göre daha uzun olabilir. Hastanın da, çekimi müteakip, genel ağız temizliğinde daha titiz davranması, ağız hiyjenini iyi sağlaması gerekir. Hastanın bağışıklık sisteminin zayıf olduğu durumlarda, dişin çıktığı kemik boşluğu enfekte olabilir ve iyileşme süreci daha da uzayabilir.
Gıda birikimine bağlı olarak, etraflarındaki dişetinde iltihaplanmaya, söz konusu dişte ya da komşu dişlerde çürüğe ve ağız kokusuna, mevcut dişlerde çapraşıklığa sebep olurlar. Fokal enfeksiyon odağıdırlar. Çene kemiği içinde oluşturdukları hacim nedeniyle kemiğin dirençsiz olmasına ve kırılmasına neden olabilirler.Hiç çıkmamış gömük dişlerin de etraflarındaki dokularda kist, tümör gibi patolojik oluşumlar gelişebilir. Komşu dişlerin köklerinde basıya bağlı kök erimelerine neden olabileceğinden çekimleri önerilir.
Alt ve üst çene kemiklerinin ani ve şiddetli darbe aldığı durumlarda meydana gelebilir. Dis Hekimine çok detaylı olarak kırığın nasıl meydana geldiği anlatılmalıdır. Değişik açılardan çekilen çene röntgenleri istenebilir. Çok detaylı bir klinik muayene yapılmalıdır. Kırıklarda, alt ve üst çenenin tellerle birbirine sabitlenmesi gerekir. Tedavi için, çene kırığının durumuna göre operasyon da önerilebilir.
Apikal Rezeksiyon, Apikoektomi veya kök ucu rezeksiyonu; dişin kök ucunun ve etrafındaki ilişkili enfekte veya patolojik dokunun çıkartılması işlemidir. Bu işlem; kök ucundaki enflamasyon ve enfeksiyonun kök kanal tedavisi veya bu tedavinin tekrarına rağmen iyileşmemesi yada ilişkili kronik patolojinin varlığı halinde ilgili dişi ve çevresini sağlıklı bir yapıya kavuşturmak için yapılmaktadır.
Uygulanacak dişe göre ortalama 30 – 90 dk. sürebilen bir operasyondur.
İşlem yapılacak dişin kök ucunun üzerindeki kemiğe ve kök ucuna ulaşabilmek için dişeti kesilerek sahanın üzerinden uzaklaştırılır. Açığa çıkarılan kök ucu kesilir ve tüm enfekte çevre dokuları temizlenir. Kök kanalının ucu tıkanır. Dişeti yerine yerleştirilir ve dikiş atılır.
Birkaç ay sonra kökün etrafındaki kemik iyileşir ve tüm semptomlar kaybolur.