BİZE ULAŞIN
tr

Beyazlatma Sonrası Dental Tedaviler

Çeşitli sebeplerle diş rengi istenilen düzeyde beyaz olmayan bireyler için dişleri beyazlatmak mümkün. Beyazlatma işlemi bir süreci kapsar öncesi ve sonrasında yapılacaklar vardır. Diş beyazlatma öncesi Diş eti tedavileri tamamlanmalı, sağlıklı diş etlerine kavuşulmalıdır. Beyazlatma öncesi hassasiyet varsa; hassasiyet giderici tedavi uygulanmalıdır. Optimum ağız hijyeni sağlanmalıdır. Diş beyazlatma işlemini tamamladınız; artık daha beyaz dişlere sahipsiniz. Şimdi ne yapılmalı? Beyazlatma sonrası; Diş hekiminizin verdiği talimatlara uyulmalı Ağız hijyeni aksatılmamalı Hekimin önerdiği aralıklarla kontrole gidilmeli Beyazlatma sonrası diş hassasiyetinin oluşması normaldir. Bir hafta içerisinde geçmeyen hassasiyet/sızlamalar için diş hekimi ile mutlaka görüşülmelidir. Hassasiyetin geçmediği durumlarda hekim tarafından flour, potasyum nitrat, ACP veya CCP/ACP içeren ürünler kullanılabilir. Ön bölgeyi içeren tedaviler, beyazlatma ajanı uygulandıktan 2 hafta sonrasında yapılabilir. Beyazlatma ajanları içerisinde genellikle hidrojen peroksit bulunur. Hidrojen peroksit ısı ya da bu ışık ile aktive edilerek parçalanır, bu parçalanma sonucu ortaya serbest oksijen radikalleri çıkar. Serbest oksijen radikalleri dişlere penetre olan pigmentleri parçalar ve dişin rengini beyazlatır. Diş içersindeki serbest radikaller, restorasyonlar için kullanılan bondların dişe bağlanmasını zayıflatır. Yapılan araştırmalar beyazlatma işleminin var olan dolguların bağlanma gücünü etkilemediğini, ancak beyazlatma sonrası 2 hafta dolmadan yapılan dolgu işlemlerinin bağlanma gücünü zayıflattığı ve başarısızlıkla sonuçlanabileceğini göstermektedir. Beyazlatma ajanı uygulandıktan sonra bir süre daha diş beyazlamaya devam eder. Doğal diş ile yapılacak protez ve/veya dolgu arasında renk farklılığı olmaması adına beyazlamanın tamamlanması beklenmelidir. Bu süre kişiye ve beyazlatma ajanına bağlı olmakla beraber ortalama 7-10 gündür. Diş hekimi tavsiyesi dışında kullanılan beyazlatma ürünleri kullanımı uygun mudur? Diş hekimi tavsiyesi olmadan, marketlerden ve eczanelerden satın alarak beyazlatma bantları, diş macunları, diş ipi, gargaralar, sakızlar ve vernikler kullanılmaktadır. Bu amaçla kullanılan ürünlerin bazıları her ne kadar etkili olsa da, diş hekimi kontrolü dışında olduğu için bu ürünlerin kullanımı kimi zaman problemlere neden olabilir. Beyazlatıcı diş macunları, diğer ürünlere nispeten daha güvenilir ürünlerdir. Hangi tür ürünleri tercih etmeli? Diş aşınmalarının sıklıkla görüldüğü günümüzde, diş hekimleri hastalarına minimum aşındırıcı özellikte diş macunlarını önermektedir. Düşük aşındırıcılı diş macunlarının, renklenmeyi gidermede daha az etkili olacağı belirtilmiştir. Ancak diş macunlarının renklenmeyi önleme (beyazlatma) etkisini değerlendirirken, sadece aşındırıcıları değil, macunun tüm içeriğini birlikte değerlendirmek gerekmektedir.

Diş beyazlatma öncesi

Dişeti tedavileri tamamlanmalı, sağlıklı dişetlerine kavuşulmalıdır.
Beyazlatma öncesi hassasiyet varsa; hassasiyet giderici tedavi uygulanmalıdır.
Optimum ağız hijyeni sağlanmalıdır.
Diş beyazlatma işlemini tamamladınız; artık daha beyaz dişlere sahipsiniz.

Şimdi ne yapılmalı?

Beyazlatma sonrası;

Diş hekiminizin verdiği talimatlara uyulmalı
Ağız hijyeni aksatılmamalı
Hekimin önerdiği aralıklarla kontrole gidilmeli
Beyazlatma sonrası diş hassasiyetinin oluşması normaldir. Bir hafta içerisinde geçmeyen hassasiyet/sızlamalar için diş hekimi ile mutlaka görüşüllmelidir. Hassasiyetin geçmediği durumlarda hekim tarafından flor, potasyum nitrat, ACP veya CCP/ACP içeren ürünler kullanılabilir.

Ön bölgeyi içeren tedaviler, beyazlatma ajanı uygulandıktan 2 hafta sonrasında yapılabilir.

Beyazlatma ajanları içerisinde genellikle hidrojen peroksit bulunur. Hidrojen peroksit ısı ya da bu ışık ile aktive edilirek parçalanır, bu parçalanma sonucu ortaya serbest oksijen radikalleri çıkar. Serbest oksijen radikalleri dişlere penetre olan pigmentleri parçalar ve dişin rengini beyazlatır. Dİş içersindeki serbest radikaller, restorasyonlar için kullanılan bondların dişe bağlanmasını zayıflatır. Yapılan araştırmalar beyazlatma işleminin var olan dolguların bağlanma gücünü etkilemediğini, ancak beyazlatma sonrası 2 hafta dolmadan yapılan dolgu işlemlerinin bağlanma gücünü zayıflattığı ve başarısızlıkla sonuçlanabileceğini göstermektedir.

Beyazlatma ajanı uygulandıktan sonra bir süre daha diş beyazlamaya devam eder. Doğal diş ile yapılacak protez ve/veya dolgu arasında renk farklılığı olmaması adına beyazlamanın tamamlanması beklenmelidir. Bu süre kişiye ve beyazlatma ajanına bağlı olmakla beraber ortalama 7-10 gündür.

Diş hekimi tavsiyesi dışında kullanılan beyazlatma ürünleri kullanımı uygun mudur?

Diş hekimi tavsiyesi olmadan, marketlerden ve eczanelerden satın alarak beyazlatma bantları, diş macunları, diş ipi, gargaralar, sakızlar ve vernikler kullanılmaktadır. Bu amaçla kullanılan ürünlerin bazıları her ne kadar etkili olsa da, diş hekimi kontrolü dışında olduğu için bu ürünlerin kullanımı kimi zaman problemlere neden olabilir. Beyazlatıcı diş macunları, diğer ürünlere nispeten daha güvenilir ürünlerdir.

Hangi tür ürünleri tercih etmeli?

Diş aşınmalarının sıklıkla görüldüğü günümüzde, diş hekimleri hastalarına minimum aşındırıcı özellikte diş macunlarını önermektedir. Düşük aşındırıcılı diş macunlarının, renklenmeyi gidermede daha az etkili olacağı belirtilmiştir. Ancak diş macunlarının renklenmeyi önleme (beyazlatma) etkisini değerlendirirken, sadece aşındırıcıları değil, macunun tüm içeriğini birlikte değerlendirmek gerekmektedir.