BİZE ULAŞIN
tr

Diş Eti Şekillendirilmesi ve Gummy Smile Nedir?

Diş Eti Şekillendirilmesi ve Gummy Smile Nedir? Gizem Duygu Ateş Diş eti tedavisi, Periodontoloji (Diş Eti Hastalıkları), koruyucu diş hekimliği, estetik diş hekimliği, diş hekimi Doğal dental estetiğin oluşturulmasında üst çene ön bölgedeki dişler belirleyicidir. Bu dişlerin dizilimleri, açılanmaları ve boyutları kadar, diş eti seviyesinde sonlanma özellikleri de doğal estetik görüntü oluşturulması üzerine etkilidir.

Estetik diş hekimliğinde diş hekimleri, hastaların ideal bir gülümsemeye sahip olması için çalışmaktadır. Gülüşün estetik açıdan tatmin edici olması, beden dilinin ifade edilmesinde ve sosyal hayat açısından büyük önem taşımaktadır.
Gülümseme hattının estetik olarak düzeltilmesi dişler, dudaklar ve diş etlerinin birbiriyle ilişkili olmasından dolayı çok yönlü senaryolar içermektedir. Birçok faktör diş etlerinin daha çok veya az görünmesine neden olmaktadır.
Diş etinin gülme sırasında aşırı derecede görülmesi “gummy smile” olarak adlandırılmaktadır. Bu durumun nedenleri arasında;
• Kısa dişler,
• Uzun üst çene yapısı,
• Pasif sürme,
• Aşırı çalışan gülme kasları,
• Besin birikimi ya da ilaca bağlı diş eti büyümeleri,
• Burnun dudak şekline olan etkisi gibi faktörler yer almaktadır.
Diş etlerinin olduğundan daha fazla görünmesi dişlerin daha küçük görünmesine neden olmaktadır.
Gummy smile nedeniyle pek çok hasta gülümsemeye çekinmektedir. Diş etlerinin fazla görünmesinden rahatsız olunduğu durumlarda, genellikle diş eti şekillendirme olarak bilinen tıbbi adıyla ise gingivektomi ve gingivoplasti uygulamalarıyla kozmetik bir tedavi yapılabilmektedir. Gingivektomi çoğu zaman kozmetik amaçlı yapılmakta birlikte diş eti asimetrisinin giderilmesinde, diş kuron boyunun uzatılması gereken vakalarda veya periodontal hastalıktan etkilenmiş bölgelerin düzeltilmesinde de kullanılabilmektedir. Botox uygulaması, dudağın yeniden konumlandırılması, kuron boyu uzatma cerrahileri ve ortognatik cerrahi uygulaması da çoğunlukla daha ileri vakalar için tedavi seçenekleridir.
İşlem sırasında diş eti çizgisini yeniden oluşturmak için bistüri, koter veya lazerden faydalanılmaktadır. Bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezik ajanlar uygulanabilmektedir. Bazı vakalarda uzun vadeli sonuçlar almak ve diş etinin eski konumuna dönmesini engellemek için diş eti şekillendirme işlemi sırasında diş kökünün önündeki kemik de çıkarılabilir. Böyle bir durumda işlem sonrasında dikiş atılmaktadır. İşlem sonrasında bölge periodontal pat ile örtülmektedir.
Diş eti şekillendirmesi genellikle çok az aksama süresine sebep olur, ancak tam iyileşme, işlemin boyutuna bağlı olarak günler veya haftalar sürebilir. Hastalar bazı aktiviteleri ağrı ve hassasiyete bağlı olarak bir veya iki gün için sınırlayabilir. İşlem sonrası 2-3 gün yumuşak besinler tüketilmelidir, asitli içeceklerden, acı ve baharatlı gıdalardan kaçınılmalıdır. Bu süreçte non-steroid anti inflamatuar ilaç (ağrı kesici) ve gargara kullanımı önerilir. Sigaranın yara iyileşmesi üzerinde olumsuz etkileri olduğu için en az 4-5 gün sigara içilmemelidir. İşlem sonrası yara iyileşmesinin sorunsuz olması için ağız bakımı oldukça önemlidir. İşlem yapılmayan bölgelere normal fırçalama yapılmalıdır. İşlem bölgesinde ise ilk hafta sadece diş yüzeylerinin fırçalanması tavsiye edilmektedir.