BİZE ULAŞIN
tr

Diş Fırçamı Ne Sıklıkla Değiştirmeliyim?

Diş fırçanızı en son ne zaman değiştirdiniz? Genel kural olarak hastalarımıza 3 ayda bir fırçalarını değiştirmelerini öneriyoruz. Fırçalama alışkanlığına bağlı olarak fırçalarımız bir süre sonra yıpranır ve eskisi kadar etkili bir temizlik yapamazlar.

Yapılan çalışmalarda, fırça kıllarının bozulma ve etkinliği kaybetme süresi 3 ay olarak bulunmuştur.

Tipik olarak düşünmediğimiz (ve muhtemelen düşünmekten hoşlanmadığımız) bir diğer husus, mikroorganizmaların diş fırçası kıllarında saklanıp üreyebileceğidir. Yıpranmış fırça kıllarında bu üremeler daha da fazla olmaktadır. Böylece yıpranmış bir fırça kullanarak dişlerimizi fırçaladığımızda, hem etkisiz bir fırçalama yaparız hem de fırça üzerinde üreyen mikroorganizmaların tekrar diş etlerimize ulaşmasına neden oluruz. Daha da istenmeyen bir durum; fırça kıllarında oluşan bakteri ve mantarların ağız yoluyla bütün vücudumuza yayılabilme ihtimalidir.

Fırça kılları kısa zamanda aşırı deforme oluyorsa fırçalama ile ilgili bir sorun olduğunu düşünmeliyiz. Böyle bir durum söz konusu ise hemen diş hekiminize başvurmalısınız. Çünkü sert fırçalamaya bağlı diş ve diş etlerinde geriye dönüşü mümkün olmayan aşınmalar olmaktadır.

Şarj edilebilir diş fırçası başlıkları, dönerek veya titreşerek dişlerinizin yüzeyini temizler. Bu başlıkların da aynı manuel fırçalarda olduğu gibi 3 ayda bir yenilenmesi gerekmektedir.

Diş aralarını temizlerken kullandığımız ara yüz fırçaları da aynı yıpranmalara maruz kalmaktadırlar. İnce bir yapıya sahip olduklarından daha kolay deforme olabilmektedirler. Bu nedenle daha sık değiştirilmesi gerekir. Uzun kullanımda diş fırçasında bahsettiğimiz hijyen problemleri ara yüz fırçalarında da oluşmaktadır.

Diş Fırçası Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Sert kıllar dişlerinize ve diş etlerinize zarar verdiğinden yumuşak ya da orta sert bir fırça kullanmalısınız. Diş hekiminiz bazı durumlarda daha da yumuşak kıllı fırçalar önerebilir. Fakat genel olarak bu fırçalar günlük kullanım için çok uygun olmayabilir. Bu tarz fırçaları diş hekiminiz önerdiği durumlarda kullanmalısınız.

Doğru kullanıldığında şarj edilebilir diş fırçaları manuel fırçalara göre daha etkili bir temizlik yapabilmektedir. Ayrıca üzerindeki basınç sensörleriyle aşırı bastırarak kullanmanıza engel olurlar. Kullanımı daha kolay, pratik ve eğlencelidir.