BİZE ULAŞIN
tr

Diş Fırçası Seçimi

İyi bir ağız hijyenine sahip olmak sadece diş sağlığı için değil genel sağlığınız için de oldukça önemlidir. Örneğin diş eti hastalığı; kalp hastalığı ve diyabet dahil olmak üzere ciddi sağlık durumlarının gelişimi için önemli bir risk faktörüdür.

Eskiden beri düzenli olarak diş fırçası kullanmanın (uygun bir diş macunu ile birlikte) dişlerimizi ve diş etlerimizi sağlıklı tutmanın en iyi yollarından biri olduğu öğretildi. Peki hangi diş fırçası sizin için en iyisidir? Diş fırçası seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

Manuel veya elektrikli olmasına bakılmaksızın, seçtiğiniz diş fırçasında olması gereken belirli özellikler vardır:

Boyut: Sizin için en iyi diş fırçası başlığı, dişlerinizin tüm yüzeylerine kolayca erişmenizi sağlamalıdır. Çoğu yetişkin için yarım inç (1,27 cm) genişliğinde ve 1 inç (2,54 cm) uzunluğunda bir diş fırçası başlığı, kullanımı en kolay ve en etkili olanıdır. Piyasada daha büyük başlığa sahip diş fırçaları mevcut olsa da; bunlar, özellikle azı dişlerde ulaşılması zor bazı bölgeleri temizlemek için kısıtlı manipülasyona sahiptirler. Ayrıca diş fırçasını elinizde rahatça tutabilmeniz için yeterince uzun bir sapa sahip olması da önemlidir.

Kıl çeşidi: Diş fırçası başlıkları yumuşak, orta veya sert kıllı olarak üretilmektedir. İnsanların büyük çoğunluğu için yumuşak kıllı bir diş fırçası en rahat ve en güvenli seçim olacaktır. Dişlerinizi ne kadar güçlü fırçaladığınıza ve dişlerinizin gücüne bağlı olarak, orta ve sert kıllı fırçalar diş etlerine, kök yüzeyine ve koruyucu diş minesine zarar verebilir. Ayrıca seçeceğiniz diş fırçası başlığının fırça kıllarının yuvarlak uçlara sahip olması da diş minesinin korunması açısından oldukça önemlidir.

Uzman tavsiyesi: Diş fırçanızın temizlik etkinliği ve güvenliği için kalite kontrol testlerinden geçtiğinden emin olmak için diş hekiminize danışabilir veya American Dental Association (ADA) onayını kazanmış manuel veya elektrikli diş fırçalarını tercih edebilirsiniz.

ADA onayı kazanabilmesi için manuel bir diş fırçasının şu kriterleri sağlaması beklenir:

Tüm diş fırçası bileşenleri ağızda kullanım için güvenlidir,
Kılların keskin veya tırtıklı kenarları ve uç noktaları yoktur,
Fırça sapı malzemesi, normal kullanımda dayanıklılık gösterir,
Kullanımda fırça kılları dökülmez,
Diş fırçası, hafif diş eti hastalığı ve plakta önemli bir azalma sağlamak için ortalama bir yetişkin tarafından gözetimsiz olarak kullanılabilir.
Peki tüm bu kriterlerin yanında sizin için en uygun diş fırçası manuel mi yoksa elektrikli mi?

Doğru fırçalama tekniğini kullanarak dişlerinizi düzenli olarak fırçaladığınız sürece, manuel veya elektrikli diş fırçası ile plak oluşumunu azaltabilmeli ve diş etlerinizi sağlıklı tutabilmelisiniz. Manuel veya elektrikli diş fırçası tercih ederken aklınızda bulundurmanız gereken bazı noktaları şu şekilde sıralayabiliriz:

Maliyet: Piyasada daha uygun fiyatlı elektrikli diş fırçası seçenekleri olmasına rağmen, genellikle elektrikli diş fırçaları manuel diş fırçalarından kat kat daha pahalıdır. Elektrikli diş fırçasının ilk masrafına ek olarak, çıkarılabilir diş fırçası başlığını manuel diş fırçanızı değiştirdiğiniz sıklıkta değiştirmeniz gerekecektir. Elbette, elektrikli diş fırçası kullanmak dişlerinizi daha temiz tutmanıza yardımcı oluyorsa, diş tedavisi ihtiyacınızdaki bir azalma ile bu masrafı telafi edebilirsiniz.

Beğenilebilirlik: Sizin için en iyi diş fırçası, en çok ve en etkili kullanacağınız diş fırçası olacaktır. Bazı insanlar, elektrikli diş fırçasının titreşen hissinden hoşlanmayabilirken bazıları tüm diş yüzeylerini temizlemek için kullanımı daha kolay bir titreşim programı çeşidi bulabilir. Diş fırçanızı kullanmaktan hoşlanıyorsanız, önerilen süre (iki dakika) boyunca diş fırçalama olasılığınız daha yüksektir . Bazı elektrikli diş fırçası çeşitlerde, fırçalamaya ne zaman yeterince zaman ayırdığınızı bilmenizi sağlayan yerleşik bir zamanlayıcı bile vardır.

Etkililik: Manuel veya elektrikli diş fırçalarının diş eti hastalıklarını azaltmada ve plağı ortadan kaldırmada daha etkili olup olmadığını araştırmak için çok sayıda bilimsel çalışma yapılmıştır. Manuel ve elektrikli diş fırçalarını karşılaştıran yaklaşık 30 çalışmanın gözden geçirilmesi sonucu genel olarak, elektrikli ve manuel diş fırçalarının plak çıkarma ve diş eti hastalığını önleme yetenekleri arasında önemli bir fark olmadığını bulundu. Ancak kanıtlar, dönme salınımlı diş fırçası adı verilen belirli bir tür elektrikli diş fırçasının (kıllar dönüp durur ve ileri geri hareket eder) manuel diş fırçalarından daha etkili olduğunu göstermektedir.

Emniyet: Diş etlerinize ve dişlerinize zarar verebilecek çok şiddetli fırçalama eğilimindeyseniz, elektrikli bir diş fırçası diş etlerinize ve dişlerinize nazik davranmanızı ve aynı zamanda onları temizlemenizi kolaylaştırabilir.

Diş Fırçası Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Diş fırçaları paylaşılmamalıdır. Bir diş fırçasının paylaşılması, insanlar arasında vücut sıvıları ve mikroorganizma alışverişine neden olur.
Kalan macun ve kalıntıları temizlemek için her kullanımdan sonra diş fırçası iyice durulanmalıdır.
Diş fırçaları kullanıldıktan sonra dik konumda saklanmalı ve kuruması beklenmelidir. Nemli bir diş fırçasını kapalı bir kapta saklamak, mikrobik büyümeyi açık havaya maruz bırakmaktan daha fazla teşvik eder.
Diş fırçaları yaklaşık üç ila dört ayda bir veya kılların matlaşması ve yıpranması durumunda daha sık değiştirilmelidir. Kıllar yıprandıkça fırçanın etkinliği azalmaktadır.