BİZE ULAŞIN
tr

Diş Sıkma (Bruksizm) ve Tedavisi

Bruksizm ( diş sıkma), kasların fonksiyon dışı çalıştırılmasının görüldüğü yanlış bir alışkanlıktır. Hastalık yaratma potansiyeli olan bir davranış bozukluğudur.

Diş sıkma sırasında oluşan mikro travma dişleri, kasları ve eklemi hasta eder. Normal duruşumuzda dudaklar kapalı olsa bile dişler açık olmalıdır. Dişler birbirine değdiği anda kaslar ekstra çalışmaya başlar. Bu ekstra çalışmaya bağlı olarak hastalık oluşma potansiyeli ortaya çıkar.

Diş sıkan kişilerin özellikleri şöyledir :

genellikle erkektirler,
horlarlar,
kiloludurlar,
sigara ve alkol kullanabilirler,
gündüz uykuludurlar,
konsantrasyon güçlükleri vardır,
toplantılarda çabuk uyuyakalırlar,
gündüz kestirme ihtiyaçları vardır,
anksiyöz kişiliklidirler,
depresyona yatkındırlar,
kafein tüketimi fazla olabilir,
IBS (hasas bağırsak sendromu) olabilir,
reflü olabilir,
sabah çene, boyun ağrısı ve ağırlık hissedebilirler,
uyku sorunu yaşıyor olabilirler.
Bu kişilerin dopaminerjik aktiviteleri düşüktür. Multidisipner bir tedavi yaklaşımı önerilir. Diş Hekimi, Nörolog, Psikiatrist, Fizik tedavi uzmanı gibi…

Diş sıkma tedavisi:

Diş hekimliği açısından tedavi yaklaşımı Splint ve botoks uygulamasıdır. Sürekli çalışan kas beslenememe nedeni ile oksijensiz kalır ve spazma girer. Aynı zamanda büyüyerek estetik sorun oluşturur. Kas kuvvetinin artmasıyla da dişlerde kırılmalar, hassasiyetler, çatlaklar ve kayıplar meydana gelir. Kasın tam olarak kasılmasını engelleyebilmek için Splint yaparız. Bu splint yüz yüksekliğini arttırır. Buna bağlı olarak kasın spazma girmesini engeller, beslenmesini temin eder. Splint ile de diş sıkma gerçekleşiyor olabilir ama Splintin kalınlığı kadar kas oksijenlenir. Bu da spazmın çözülmesini ve ağrının gerilemesini sağlar. Sistemin kendini tedavi edebilmesi için fırsat oluşur.

Diş sıkma ve buna bağlı oluşan komplikasyonları tedavi edebilmek için hastalığın şiddetine bağlı olarak splinte ilave botoks tedavisi önerilir.

Botoks öncelikle ağrı kesici etki gösterir. Kasta gevşeme yapar. Kasın büyümesini geriletir. Fazla kasılmayı engeller. Dişler üzerindeki yükü azaltır. Splint takamadığımız zamanlarda destek tedavidir.
Bu iki tedavinin yanı sıra diş sıkması olan hastalarımızın uyku hijyenine dikkat etmeleri, D vitamini seviyelerini takip etmeleri önemlidir.