BİZE ULAŞIN
tr

Etkili ve Doğru Ağız Bakımı

Bakteriyel plakların temizlenmesiyle ağız bakımı sağlanır. Bakteriyel plak, çürükler ve diş eti iltihaplarının en temel nedenidir. Bakteriyel plak kontrolü etkin ve sürekli bir bakım ile elde edilir.

Mekanik temizlik için tavsiye edilen materyaller;

Manuel Diş Fırçaları

Manuel yani kendi elinizi kullanarak hareket ettirdiğiniz diş fırçalarında dikkat edilmesi gereken nokta, üst çene için tek yönlü hareketin yukarıdan aşağıya yapıldığı, alt çenede ise tek yönlü hareketin aşağıdan yukarıya yapılmasıdır. Fırçalama süpürür tarzda kırmızdan beyaza olacak şekilde diş etinden dişe doğru yapılmalıdır. Alt ve üst azı dişlerin çiğneyici yüzeylerindeki oluk bölgelerinde fırçalama ileri geri yapılır.
Arka bölgedeki dişler temizlenirken ağzın biraz kapatılması yanak kasının gevşemesini sağlar. Dolayısıyla fırça dişlere daha iyi temas eder.
Her diş yüzeyinin üzerinde fırçanın 4-5 kez aşağı yukarı hareket ettirilmesi gerekir.

Elektrikli Diş Fırçaları

Elektrikli diş fırçalarının etkin ve doğru kullanımı bakteriyel plak oluşumunu engellemekte başarılı sonuçlar vermektedir.
Dişlerin ara bölgelerindeki temizlik oranı el ile kullanılan fırçaya göre daha fazladır.
Özellikle ortodontik tedavi gören kişilerde plak temizleme açısından daha etkilidir. Elektrikli diş fırçasının kullanımı manüel diş fırça kullanımından farklıdır. Elektrikli fırça ile diş ve diş eti dokularına fazla kuvvet uygulanmamalıdır.
Elektrikli diş fırçalarının fırça kısmı değiştirilebileceği için birden fazla kişi tarafından kullanılabilmesi bir avantajdır.

Bebekler[parmak fırçası], çocuklar[küçük başlıklı], mide bulantısı olanlar[küçük başlıklı], diş eti hastalığı olanlar (yumuşak ), protez kullananlar[kalın protez fırçaları ], ortodonti tedavisi görenler[braketleri çevreleyen oluklu fırçalar ve elektrikli fırçalar,], zihinsel ve bedensel engelli bireyler[şarjlı fırça] diş hekiminin tavsiyesi ile kendilerine uygun fırça kullanmalıdır.

Diş Macunu

Diş macununda sürekli aynı markanın kullanılmaması gerekir. Aynı markaya karşı bakteriler direnç kazanabilir ve macunun etkisini doğru bir şekilde gösteremez.
Diş fırçalarken, fırça kesinlikle ıslatılmamalı, özellikle kuru olmasına özen gösterilmelidir.
Çünkü kişi fazla köpürmeyle birlikte hemen tükürmek ister ve fırçalamayı kısa sürede bitirir. Bu da dişler temizlenmeden fırçalamanın sonlanmasına neden olur.
Diş macunu fırçaya reklamlarda olduğu gibi sıkılmamalıdır, mercimek tanesi kadar diş macunu yeterlidir. Çünkü fazla diş macunu, hiçbir zaman kullanılamaz ve diş fırçasının arasına girerek fırça temizliğini zorlaştırır.

Diş ipi

İki dişin birbirine değdiği yüzeye kontak noktası denir. Ara yüz çürükleri çoğunlukla bu noktadan başlar. Kontak noktalar sadece diş ipiyle temizlenir ve alternatifi yoktur. Genelde ara yüz fırçası veya diş duşunun aynı temizliği yaptığı düşünülür ki bu yanlıştır.
Kron-köprü protezleri ve sabit ortodontik aparey kullanan kişiler normal diş ipleri yerine, superfloss diş iplerini kullanmalıdır.
Superfloss diş ipinin ucu serttir, böylece ortodontik tellerin ve uygun bir teknikle dizayn edilmiş köprülerin altından kolaylıkla geçebilmektedir.
Diş ipleri her iki elin başparmakları veya işaret parmakları arasında gergin tutulur. Böylece dişlerin arasına girilip, komşu her iki dişin ara yüzü de temizlenir. Önemli olan nokta dişlerimizin arasından çok ara yüzlerin temizlenmesidir. Dişler arasına diş ipi yerleştirildikten sonra, önce bir dişe, sonra da diğer dişe yapıştırılarak hafifçe ileri geri
hareketle ile dişlerin ara yüzeylerinin temizliği yapılır.

Ara Yüz Fırçası

Diş eti hastalığı sebebiyle dişi çevreleyen diş etinde ve kemikte oluşan doku kaybından dolayı dişler arasında boşluk oluşur.
Ara yüz fırçaları, özel açılandırılmış fırça sapı, farklı boyutları ve değiştirilebilir fırça başlıkları sayesinde diş aralarındaki geniş boşlukları, ortodontik tedavi gören hastaların kullandığı diş tellerini ve köprü restorasyonların gövde altlarını etkili temizleyen özel fırçalardır. Ama dişler arasındaki kontağı temizleyemez ve beraberinde diş ipi kullanılmalıdır.

Dil Fırçası

Ağız ve diş sağlığı bir bütün olarak düşünüldüğünde ağız bakımı için dil de temizlenmesi gereken bir organdır. Araştırmalar sonucunda ağız kokusunun en önemli nedenlerinden birinin dil olduğu ortaya çıkmıştır. Dilin yüzey yapısı ve oradaki oluşumlar mikroorganizmaların yerleşmesi ve çoğalması için uygun zemin teşkil eder .Dil fırçası ile dilin
üst yüzeyi bastırmadan geriden başlanarak öne doğru 5-6 kez fırçalanmalıdır.

Ağız Duşları

Dişler arası ulaşılamayan bölgelerde, yapılan restorasyonların altında biriken artıkların basınçlı su ile temizlenmesi diş hekimliğinde kullanılır. Ağız duşu makinelerinin içine plak kontrolü sağlayan suların (ağız gargaraları) eklenmesi de mümkündür. Ağız duşlarında dikkat edilmesi gereken husus, basınçlı suyun diş eti ceplerinin içine doğru yönlendirilmemesidir.

Ağız Gargaraları

Gargaralar fırça ile temizlik yapıldıktan sonra yarar sağlar. Günlük gargaralar eczane ve marketlerde satılır. Antibakteriyel gargaralar ise diş hekimi tavsiyesi kullanılmalıdır.

Her gece mutlaka ağız bakımı yapılmalıdır. Çünkü ağızda kalan bakteriler gece boyunca ürer ve diş sağlığınızı tehlikeye atar. Ayrıca gün boyu alınan gıdalarla ağız ortamı ph ı değişkendir. Uykuda ise ağız içinde daha asidik bir ortam olur, tükürük akışı yavaşlar. Böylece bakterilere diş ve dişi çevreleyen dokulara zarar vermesi için rahat bir çalışma ortamı sağlanır.