BİZE ULAŞIN
tr

İmplant Tedavisinde Kemik Grefti Kullanımı

Günümüzde diş eksiklerinin tedavisinde en sık kullanılan tedavi yöntemi dental implant cerrahisidir. Dental implantlar doğal dişler gibi rol oynamakla beraber hastalara konfor ve estetiği de beraberinde getirir. Bu sebepten ötürü her geçen gün implant uygulanma sayısında artış gözlenmektedir.

İmplant Süreçleri
12/02/2023
908

Başarılı bir implant operasyonu için gerekli olan önemli faktörler mevcuttur. Bu faktörlerinden birisi de implant uygulanacak alandaki kemiğin genişliği ve yüksekliğidir. Uygulanacak dental implantların çiğneme kuvvetlerine karşı dayanıklı olabilmesi için belirli çaplarda ve boylarda yerleştirilmesi gerekmektedir.

Kemik yapısının yetersizliğinden dolayı bazı hastalarımızda implant cerrahisi öncesinde veya sırasında kemik genişliğini veya yüksekliğini arttırmak için ilave cerrahi işlemler yapmamız gerekmektedir. Bu işlemlerin başında kemik greftleme işlemi veya daha çok bilindiği adıyla kemik tozu uygulaması gelir.

Kemik Greftleme Operasyonu nedir ve neden önemlidir?

Dental implant tedavisi planlanan bir hastamız iseniz bu planlama esnasında ağız içi muayenenizle ve radyografik tetkiklerle implant yapılması planlanan bölgelerin kemik yapısı incelenir. Yapılan incelemeler sonucunda eğer kemik yapınızın (genişliği veya uzunluğu) dental implant uygulanması için yetersiz olduğuna karar verilirse cerrahımız tarafından kemik greftleme işlemi önerilir. Eğer implant yapılacak bölgedeki kemik ince ve /veya yetersiz uzunlukta ise başarılı bir implant cerrahisi gerçekleştirilemez. Bu gibi durumlarda yapılacak olan implantınızın ömrü uzun olmayacak ve istediğimiz amaca ulaşamayacaktır.

Peki kemik greftleme veya kemik tozu uygulaması nedir?

Öncelikle dental implant uygulanması planlanan bir hasta iseniz planlamanız esnasında kemik grefti operasyonu gerektiği ile ilgili bilgilendirilmeniz her ne kadar ilk aşamada kulağa korkutucu gibi gelse de aslında çok rutin olarak uygulanan bir operasyon olduğunu belirtmek isteriz.

Kemik greftleme operasyonu, kaybedilen kemiğin yerine koyulması ve/veya kemik oluşumunun sağlanması için belirli materyallerin kullanılmasını içeren bir cerrahi operasyondur. Kemik greftleme operasyonu dental implant işleminden önce veya işlem esnasında uygulanabilir. Bu işlemin ne zaman uygulanması gerektiğine ise işlemi yapacak hekiminiz karar verecektir.

Kimlere Kemik Greftleme Operasyonu Gerekir?

“Bana implant yapılırken kemik tozu uygulaması gerekir mi?”

Hastalarımızın implant tedavisi ile ilgili bize en sık sorduğu sorulardan biri de kemik greftleme işleminin gerekip gerekmediği. Yukarıda belirttiğimiz gibi bu sorunun kesin cevabı gerekli ağız içi ve radyolojik muayeneniz yapıldıktan sonra işlemi yapacak olan hekimimiz tarafından verilecek olsa da kemik greftleme gerektirecek işlemleri genel olarak sıralamak gerekirse;

Gelişimsel defektler
İleri derece dişeti hastalıkları
Travma
En sık görülen neden olarak da diş kaybı sonrası ilgili bölgedeki kemikte erimenin meydana gelmesi.

Peki diş kaybı sonrası kemik neden erir?

Dental implant öncesi ve sırasında kemik greft uygulanma ihtiyacının en sık görüldüğü durumlardan biri de diş kaybına bağlı olarak gelişen kemik kaybıdır. Bu kayıp, kaybedilen dişin olduğu bölgeye ve dişin neden kayıp edildiğine göre değişiklik gösterebilir.

Çene kemikleri diş kökleri etrafında bir tutucu tabaka olarak görev yaparlar ve bu tutucu tabaka alveoler kemik adını alır. Alveoler kemik, diş köklerini sarar ve destekler. Çiğneme işleme esnasında da dişler kuvveti alveoler kemiğe iletir ve kemiğin güçlenmesini sağlar. Diş kaybından sonra ilgili bölgede ki kemikte erime başlar ve çiğneme fonksiyonu yerine getirilemediği için bu erime hızlı bir şekilde meydana gelir. Eğer diş kaybı üst çene arka dişlerde olursa üst çenemizde olan sinüslerden dolayı kemik çok daha hızlı bir şekilde erir. İmplantlar, doğal dişleri taklit ettikleri için bu erimeyi durdurur ve güçlenmesini sağlar.

Kemik greft operasyonu sırasında kullanılan kemik greft materyalleri nelerdir?

Günümüzde kemik greftleme operasyonunda kullanabileceğimiz birçok greft materyali bulunmakta ve her geçen gün bunların sayısı giderek artmakta. Bu materyalleri genel anlamda kategorize etmek gerekirse 4 ana grupta toplayacak olursak;

Otojen kemik greftleri: Hastanın kendi kemiğinden elde edilen kemik materyalleridir. Çene ucundan veya alt çene arka bölgelerden elde edilebilir.
Allojen kemik greftleri: İnsan kaynaklı kemik greft materyalleridir.
Ksenogreft materyalleri: Hayvansal kaynaklı kemik greft materyalleridir.
Sentetik greft materyalleri: Sentetik üretilen kemik greft materyalleridir.

Dental implant tedaviniz öncesinde veya sırasında hangi tip greft materyalini kullanacağına hekiminiz ağız içi ve radyolojik planlamınız esnasında karar verecektir.

Peki kemik grefti (Kemik tozu) uygulamasından sonra ne kadar bekleyeceğim?

Yapılan muayeneniz sonucunda implant esnasında kemik grefti uygulamasına karar verildiyse bu durum size fazladan zaman kaybına neden olmayacaktır. İmplant yerleştirilmesi sonucu normal iyileşme süresi sonunda tedavinize devam edilebilir.

Tedavi planlamanız sonucunda implant öncesi kemik grefti gerekliliğine karar verilmiş ise bu operasyondan sonra 4-6 ay iyileşme süresi gerekmektedir. Daha sonra elde edilen yeni kemik içerisine dental implantlar yerleştirilebilir.

Kemik greftleme işlemi ağrılı bir operasyon mu?

Kliniğimizde rutin olarak uygulanan ve düşünüldüğünün aksine gayet basit bir operasyondur. Lokal anestezi altında gerçekleştirilen, kesinlikle ağrı hissetmediğiniz ve hastanın işlem sonrası hayatına normal devam edebileceği bir operasyondur. Operasyon sonrası hekiminizin önerdiği medikal ve ağız içi bakımla sorunsuz bir şekilde iyileşme gerçekleştirilecektir. İyileşme tamamlandığında dental implantlarınız olması gereken bölgelere yerleştirilir.

Umarım verdiğimiz bilgiler biraz olsun kafanızdaki soru işaretlerini yanıtlayabilmişizdir. Kemik grefti uygulamasıyla ilgili detaylı bilgiyi bize ulaşarak ya da kliniğime gelerek ağız içi ve radyolojik muayeneniz sonucunda elde edebilirsiniz.