BİZE ULAŞIN
tr

İmplantın Yaşı Var Mı?

Günümüzde dental implantlar, eksik dişlerin yerine konulmasında ilk tercih edilen tedavi yöntemidir çünkü doğal dişe en yakın yapı olarak karşımıza çıkar.

İmplant Süreçleri
12/02/2023
282

Eksik dişleri implant tedavisi ile yerine koyarak hastamızın geride kalan sağlam dişlerini korumayı amaçlarken aynı zamanda çiğneme ve konuşma fonksiyonlarını da en doğal haliyle idame ettirmeyi amaçlarız. Çok sık uygulanan bir tedavi şekli olması nedeniyle de her geçen gün implant tedavisi ile ilgili sorular da artmaktadır.

Dental implant uygulamasının yaş sınırı var mı?

Hastalarımızın implant tedavisi ile ilgili en sık merak ettikleri konulardan biri de her yaşta bu tedavinin mümkün olup olmadığı. Hastalarımızın sıkça sorduğu soruları sıralamak gerekirse;

– Her yaşta implant yapılabiliyor mu?

– Belirli bir yaşın üstünde implant yapılamaz diye duydum. Doğru mu?

-İlerleyen yaşlarda implant yaptırmak çene kemiğine zarar veriyor mu?

-İmplant yaptırmak için geç mi kaldım?

Her cerrahi tedavide olduğu gibi implant cerrahisinde de operasyonu sınırlandıran veya engelleyen durumlar mevcuttur. Hastanın yaşı da implant tedavisi açısından önem arz eden bir noktadır ancak sanılanın aksine implant tedavisindeki yaş sınırı, üst sınır değil, alt sınır olarak karşımıza çıkmaktadır.

Erken yaşlarda implant tedavisi:

İmplant tedavisinin yapılmasının uygun görülmediği yaş aralığı, genç popülasyon olarak ta adlandırdığımız büyüme gelişimini henüz tam olarak tamamlamamış bireylerdir. Bu bireylerde çene –yüz gelişimi devam ettiği için kemik içi implant yerleştirilmesi öngörülemeyen durumlara neden olabilir. Her ne kadar büyüme gelişmenin tamamlandığı yaş aralığı 17-18 olarak kabul edilse de bu durum Kadınlar ve Erkekler için değişiklik gösterebilmektedir. Kadınlarda bu aralık daha öne çekilebilirken (16-18 yaş), erkeklerde biraz daha uzun (18-20 yaş) sürebilir. Bu yüzden implant cerrahisini gerçekleştiricek klinisyenin bu durumu göz önünde bulundurması ve gerekirse hastanın büyüme gelişiminin kontrolü için farklı metodlara da (el-bilek grafisi gibi) başvurması gerekebilir.

İleri yaşlarda implant tedavisi:

İmplant tedavisi için henüz bir üst yaş sınırı belirlenmemiştir. Hatta implant tedavisi için başvuran hastaların birçoğu 60 yaş ve üstüdür. Kliniğimizde ve literatürde ileri yaşlarda (80-90 yaş) implant tedavisi uygulanmış hastalar mevcuttur. İleri yaşlarda implant tedavisine karar verilen hastalarımızda dikkat edilmesi gereken noktaların başında hastamızın sistemik durumu gelmektedir. Hastamızın sağlığı açısından implant tedavisine engel oluşturacak bir durum söz konusu değilse gerekli ağız içi ve radyografik muayeneler ve planlamalardan sonra implant cerrahisi gerçekleştirilebilir.

İmplant tedavisi ile ilgili detaylı bilgi alabilmek için kliniğimize başvurabilir veya sosyal medya hesaplarımızdan bize ulaşabilirsiniz.