BİZE ULAŞIN
tr

Kanal Tedavisi mi? Diş Çekimi mi?

Bir dişin yapısında travmaya bağlı olarak onarılamayacak kadar büyük bir madde kaybı meydana gelmişse, dişin çekimi tedavi seçeneği olabilir.Ancak dişteki hasarı restoratif olarak onarabileceğimiz durumlarda biz diş hekimleri, dişin pulpasını (diş damar-sinir paketini) etkileyen bir zararda dahi dişi kurtarmayı hedefleriz. Doğal dişi korumak için en yaygın prosedür, endodontik tedavi olarak da bilinen kanal tedavisidir.

Günümüzde diş çekimi sonrası dental implant ve protez tedavileri oldukça gelişmiş ve modern diş hekimliğinde kolayca uygulanabilir hale gelmiştir. Ancak bilinen bir gerçek vardır ki; doğal dişten daha iyi bir implant yoktur.

Doğal dişinizi kanal tedavisi ile kurtarmanın birçok faydası vardır:

Bir dişin çekiminden sonra iyileşme daha uzun sürer ve genellikle kanal tedavisi sonrasındaki iyileşmeden daha ağrılı olabilir.
Diş çekim bölgesi iyileştikten sonra oluşan boşluğun implant veya protetik tedaviler ile doldurulması önemlidir. Aksi takdirde, diğer dişleriniz yerinden kayabilir, diş eksikliği nedeniyle konuşma veya çiğnemede de sorun yaşayabilirsiniz.
Doğal dişinizin ağızda kalması ile tüm ağız ve çene yapınız korunarak kemik kaybı, diş eti çekilmesi gibi çekim sonrası oluşabilecek çene yapısındaki negatif değişimler önlenir. Normal çiğneme fonksiyonunuzun ve gülüş estetiğinizin devamlılığı sağlanır.
Doğal dişleriniz mekanik olarak yiyecekleri çiğnemekten daha fazlasını yapar. Diş çevre dokuları çiğneme basıncını algılayabilen reseptörler ile beyne ileti gönderme yeteneğine sahiptirler. Bu mesajlar beyninize çiğnemenin ne kadar zor olduğunu söyleyerek dişlerinizi çok fazla baskı uygulamaktan korur (yemek yerken beklenmedik sert bir parçayla karşılaşılması durumunda refleks olarak çiğnemenin durdurulması bu sayede gerçekleşir).
Başta da söylediğimiz gibi bazı durumlarda dişler kanal tedavisi ile kurtarılamayacak kadar ileri bir hasara sahip olabilir ve dişi çekmek zorunlu hale gelebilir. Veyahut bazı hastalar geçmiş olumsuz diş tedavisi deneyimleri sebebiyle bir kök kanalı tedavisinin sadece kaçınılmaz olan sonu geciktireceğini, yani dişin eninde sonunda çekilmesi gerekeceğini düşünebilirler. Bu durum nadirdir ve modern diş hekimliği sorunlu dişleri bile kurtarmayı daha kolay hale getirir. Doğru bir diş bakımı ile kanal tedavili bir dişi ömür boyu ağızda tutmak mümkün olsa da sonuçta karar hastaya aittir. Diş hekiminiz ile konuşarak her iki seçeneği de gözden geçirmek için biraz zaman ayırmak ve en iyi hissettiğiniz seçimi yapmak sizin için en doğrusu olacaktır.