BİZE ULAŞIN
tr

Kompozit ve Porselen Lamina Arasındaki Farklar

Sözlük olarak lamina; plaka,katman,tabaka,yaprak,pul anlamına gelen sözcüktür.

Ağız içi lamina uygulamaları da yaprak şeklinde materyallerin dişler üzerine özel metotlarla yerleştirilmesidir.

Lamina endikasyonu koyulan dişler, hasta ile görüşülüp iyi bir anemnez alındıktan sonra, porselen veya kompozit materyalden biri seçilerek uygulanır. Öncesinde ortodonti tedavi, kanal tedavisi, diş beyazlatma, diş eti tedavisi gibi işlemler gerekir ise onlar tamamlanmalıdır.

Laminalar estetik ve konservatif çalışmalardır. Ön bölgelerde tercih edilirler.

*Dişler arası boşlukları kapatmada,

*Beyazlatma ile düzeltilemeyen renkleşmelerde,

*Geniş dolgu yüzeylerin varlığında,

*Hafif çapraşık dişlerde,

*Diş kırıklarında rahatlıkla uygulanabilirler.

Tercih edilmediği durumlar ise;

*Çene bozuklukları,

*Aşırı diş eti çekilmesinin olduğu dişler,

*Bruksizm (diş sıkma),gıcırdatma,

*Tırnak yeme gibi kötü ağız alışkanlıkları,

*Pipo kullanımı,

*Travmatik dişe diş kapanışlardır.

Ayrıca dişlerdeki harabiyet çok büyük, orta hat kaymaları ileri derecede ve az diş dokusu kaldırılarak estetik sağlanamayacaksa laminadan vazgeçilmeli, estetik kuronlar uygulanmalıdır.

Laminaya başlandığında önce hangi malzemenin seçileceğine karar verilmelidir. Porselen laminaların estetiği, dayanıklılığı ve cilalı yüzeyleri laboratuvar ortamında hazırlandığından daha iyidir. Kompozit laminalar da istenirse laboratuvar ortamında hazırlanabilir ve zayıf noktaları güçlendirebilir. Fakat kompozitin ortamın suyunu çekip, renkleşmesi uzun vadede sıkıntı yaratır. Porselen laminalar bu açıdan üstündür.

Kompozit laminalar direkt hasta ağzında tek seansta uygulanabildiğinden, daha pratik ve ucuzdur. Ayrıca tamiri de aynı şekilde kolaydır. Hastanın zaman ve maddi kısıtlamaları varsa idealdir. Ağız hijyeninin çok iyi olması şarttır. Aksi takdirde kompozit laminaların ömrü kısalacaktır. Bruksizm de de tamirinin kolay olması sebebiyle porselene tercih edilebilir. Uygulayan hekimin tekniğinin ve sanatının çok iyi olması gerekir.

Porselen laminalar laboratuarda hazırlandığından, tek seansta bitmez, maliyeti de ister istemez artacaktır. Dijital laminalar laboratuvar sürecini kısaltırlar ancak direkt yöntem kadar pratik değildir. porselen laminaların estetiği, sağlamlığı ve uzun yıllar hizmet edebilmesi ise üstün olduğu noktalardır.

Bahsi geçen dijital laminalarda, dijital ölçü ve özel laboratuar ekipmanına ihtiyaç duyulur. Bilgisayar destekli özel çalışmalardır .Ücreti yüksek olmasına karşın, hastaya ve hekime sunduğu konfor sayesinde son yıllarda çok tercih edilmektedir.

Ayrıca her ne materyal kullanılırsa kullanılsın, hastanın bir ön fikre sahip olabilmesi adına, işlemlere başlamadan önce hastadan bir ölçü alınıp , mock up modeli çıkarılabilir. Bu da kötü sürprizleri ortadan kaldıracağından tercih edilebilir.

Özetle; iki materyalin de iyi olduğu alanlar mevcuttur. Hasta anemnezi sonucu karar verilmelidir.  Konservatif ve estetik bir çözüm olan laminalar, şartlar el veriyorsa her zaman kuron porselenlerden önce tercih edilmelidir.