BİZE ULAŞIN
tr

Lamina mı? Ortodontik Tedavi mi?

Lamina mı? Ortodontik Tedavi mi? Özgür Öztürk Gülüş Tasarımı Lamina mi? Ortodontik Tedavi mi?

Estetik her alanda olduğu gibi diş hekimliğinde de önemli bir yer tutmaktadır. Özgür ve estetik bir gülümsemenin verdiği mutluluk, kişiye özgüven sağlar. Konuşurken, gülerken dişlerin dizilimi, görüntüsü, diş etleri ile uyumu özgüvenli bir iletişim için çok önemlidir.

Dişlerin çapraşık, boşluklu veya üst üste binmiş olması estetik açıdan rahatsızlık verebilir. Modern diş hekimliği uygulamalarında daha estetik bir gülüş elde etmek için birçok yeni tedavi seçeneği vardır. Ortodonti tedavisinin yanı sıra laminate veneer diş kaplama, zirkonyum diş kaplama, empress diş kaplama, kompozit uygulamaları gibi tedavi seçeneklerinin çeşitliliği, diş ve ağız yapıları farklı hastaların en uygun tedaviyi alabilmesini sağlamaktadır.

Ortodontik Tedavi

Özellikle erken yaş dönemlerinde eğri diş ve çene kemiği bozukluklarında en iyi tedavi seçeneğidir. Halk arasında tel tedavisi olarak bilinen klasik ortodonti tedavisinde diş üzerine yapıştırılan braketler; metal veya seramik malzeme ile uygulanmaktadır.
Ancak yetişkin bir hastada estetik görüntü kaygısından dolayı alternatif ortodontik tedavi seçenekleri değerlendirilmektedir. Günümüzde bu estetik kaygılardan dolayı modern ortodontik tedavilerden olan invasalign (şeffaf plaklar) aktif bir şekilde kullanılmaktadır.

Braketlerle uygulanan klasik ortodontik tedavide;

*Diş yüzeylerine yerleştirilen braketlerin alışma döneminde ağız içinde yara yapıyor olması,

*Tedavi esnasında ağız bakımının braketler nedeniyle iyi yapılamıyor olması,

*Braketlerin zarar görmemesi için beslenmenin kısıtlanıyor olması,

*Braketlerin kopma veya çıkmasının karşısında tedavi süresinin etkileniyor olması hastalar tarafından karşılaşılan zorluklardandır.

Ancak diş ve çene yapınız için diş hekiminizin önerisi ortodontik tedavi ise, zaman kısıtlamanız ve estetik kaygınız da yoksa ortodontik tedavi iyi bir tedavi seçeneğidir. Estetik kaygının olduğu durumlarda da şeffaf plaklarla tedavi değerlendirilmelidir.

Porselen Tedaviler

Günümüzde dişlerinde çapraşıklık olan yetişkin hastaların zaman ve estetik kaygı nedeniyle öncelikli tedavi seçeneği porselen tedaviler olmaktadır.

Ayrık veya çapraşık dişlere sahip olan bazı hastalarda dişlerinin yapısal formları nedeniyle maksimum estetiğe ulaşabilmek için porselen restorasyonlar en iyi seçenek olabilmektedir. Günümüzde yaprak porselen olarak da adlandırılan Lamina uygulamaları diş yapısının maksimum düzeyde koruduğundan öncelikli tercih sebebi olmaktadır.

Bununla birlikte laminaların;

Minimal dokunuş ile çok kısa sürede sağlıklı ve doğal bir görünüş sağlamaları,
Sağlam, renkleri bozulmayan ve dayanıklı malzemelerden hazırlanmaları,
Pürüzsüz porselen yüzeylerinin sigara ve benzeri nedenlerden oluşan lekelenmeleri ve diş taşı oluşumlarını en aza indirmeleri,
Kahve, çay, sigara gibi dış faktörlerle renk değiştirmemeleri,
Aşınmaya karşı dirençli olmaları diğer avantajlarındandır.
Ağız içinde dişlerin durumuna göre lamine yerine zirkonyum, empress kuron veya bonding gibi kompozit uygulamalarda önerilebilmektedir.

Dişlerin dizilişindeki çapraşıklıklar, boşluklar, sıkışmalar, kırıklar ve aşınmalar, doku ve form bozuklukları ortodontik tedavilerle ve protetik restorasyonlarla sağlıkla tedavi edilebilirler.

Tedaviden sonra ulaşılması istenilen gülümsemenin hekim ve hastanın karşılıklı değerlendirmesi, hangi tedavinin hasta için uygun olacağını belirleyecektir.