BİZE ULAŞIN
tr

Ramazanda Ağız ve Diş Sağlığı

Ramazanda Ağız ve Diş Sağlığı Ülkü Koloğlu koruyucu diş hekimliği, ağız kokusu, estetik diş hekimliği, diş hekimi İçimizi sevinçle dolduran, gönlümüzü ferahlatan, hep güzel anılara vesile olan, en güzel iklimi getiren Ramazan Ayı’na çok şükür bu yıl da kavuştuk. Bu zaman diliminde tuttuğumuz oruçlarımızın ağız ve diş sağlığı üzerine etkilerini paylaşmak istedim.

Oruç esnasında çok uzun zaman diliminde aç ve susuz kalırız. Bu sırada tükürüğümüz yoğunlaşır ve azalır. Bu durum ağız ve dişlerin temizlenemiyor olmasına neden olur. Bu nedenle var olan çürükler çok hızlı büyür, var olan diş taşları daha da artar, diş eti problemleri şiddetlenir ve ardından ağız kokusu başlar. Ramazan’da bunların yaşanmaması için ideali, öncesinde ağız bakımı yaptırmaktır. Varsa çürük tedavisi ve diş taşı temizliği gerekir. Oruca sağlıklı bir ağız ile başlamışsak bile ağız kokusu olabilir. Bunun olmaması için de iftar ve sahurda bolca sıvı alınmalıdır. Sıvı olarak su, limonlu çay, ayran, az şekerli hoşaf, komposto tercih edilebilir.
Sıkılmış meyve suları tavsiye edilmez. Çünkü sıkılmış meyve suyunda, şeker ve asit oranının artması, liflerin kaybolması nedeniyle, dişlerde çürük oluşabilir. Kolalı, asitli hazır içecekler de tavsiye edilmez. Çay ve kahvenin fazla tüketilmesi sıvı kaybına neden olur. Soğan sarımsak gibi sülfürlü gıdalar da yoğun ağız kokusu yapar. Ağız kokusu olmaması için öğünlerde tarçın kullanılabilir. Yemeklerden sonra karanfil çiğnemek de ağız kokusuna iyi gelir.

Beslenme şekli olarak da karbonhidrattan fakir, liften ve proteinden zengin gıdalara ağırlık vermelidir. Vitamin ve mineralden zengin kuru meyve ve kuruyemişler de tavsiye edilir. Probiyotik ve Prebiyotik gıdalar hem ağız sağlığımız, hem genel sağlığımız açısından çok kıymetlidir.
Raf ömrü olan, paketli hazır gıdalardan kaçınmak iyi olur.

Ramazan’da ağız hijyenimiz için yapılması gerekenleri sıralarsak;
-Günde en az 2 kez, dişleri, fırçanın yarısı diş etinde, yarısı diş üzerinde olacak şekilde yuvarlak dairesel hareketlerle fırçalanmalıyız. Bir fırça boyu ilerleyerek tüm diş ve dişetlerinin fırçalandığından emin olmalıyız. Dişlerin çiğneme yüzeylerini de fırçamızı yere paralel tutarak fırçalamalıyız.
-Günde en az bir kez, diş ipi kullanmalıyız. Diş fırçası yüzeyleri temizlemekle beraber ara yüzlerde yetersiz kalır.
-Diş fırçasının ve diş ipinin ulaşamadığı yerlere ulaşabilmesi ve çözücü etkisi nedeniyle ağız çalkalama suyunu da kullanmalıyız.

Sağlık, Bereket ve Neşeyle Bayram’a Kavuşmak Dileğiyle…