BİZE ULAŞIN
tr

Tam Dişsizlikte İmplant Desteği İle Protez Kullanımları

Tam dişsizlik, daha açık anlamıyla alt ve üst çenedeki tüm dişlerin kaybedilmesi, günümüzde hala protetik sağaltım açısından sıklıkla ihtiyaç duyulan bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.

Tam dişsizlik sorunu olan hastalara implant ile desteklenmiş hareketli veya sabit protez uygulamaları yapılabilir . Burada belirleyici faktör implant sayısı ve ilgili çenedeki kemiğin kalınlığı , yüksekliği ve anatomik komşuluklarıdır. Her ne kadar hekim ve hastanın isteği her zaman sabit protez yapımından yana olsa da, bazen çene kemiğinin zaman içindeki erimesinin gereken sayıda implantının yerleştirilmesine izin vermemesi bazen de implant sayısındaki artışının getirdiği ekonomik yük, tercihi hareketli protez yönüne kaydırmaktır.

Buradaki “hareketli protez” tabiri hekim ihtiyacı olmaksızın hastanın protezini kendisinin çıkarabildiği anlamında kullanılmaktadır. Klasik yöntemlerle yapılan tam protezler özellikle alt çenede kemiğin zamanla erimesi nedeniyle tutuculuk konusunda yetersizdir. Bundan dolayı;

*protezin altına yiyecek artığı kaçabilir,

*vuruk meydana gelebilir ve

*çiğneme esnasında protez yerinden oynar.

Üst çenede kullanılan protezler ise damağı tamamen kaplamasından dolayı tat alamama, mide bulantısı gibi sorunlara yol açar. İmplant üstü hareketli protezlerde daha az sayıda implant kullanılarak protetik tedaviyi tamamlamak mümkün olmaktadır. İmplant üstü protezlerde protez, çeneye implantın üzerine yerleştirilen özel bir parça ile yerleştirildiği için herhangi bir oynama, protez altına yiyecek kaçması, vuruk gibi sorunlar çok az olacaktır. Bu tür protezler istenildiğinde temizlik ve dokuların dinlendirilmesi amacıyla hasta tarafından kolaylıkla ağızdan uzaklaştırılabilir ve tekrar ağıza yerleştirilebilir. İmplantların varlığı bu sabit protezlerin yapımının mümkün olmadığı durumlarda bu tür protezlerde çiğneme, konuşma gibi fonksiyonların sağlanmasında üst düzeyde konfor ve rahatlık sağlamaktadır.