İmplant eksik dişleri tamamlamak için çene kemiğine yerleştirilen bir tür vidadır. Bu vidalar titanyum adı verilen doku dostu bir materyalden imal edilir. Titanyumun doku ile uyumu ve kemiğe bağlanması çok iyidir. Yerleştirildikten sonra vücudun bir parçası haline gelir ve maksimum dayanıklılık gösterir.
İmplantlar tek diş eksikliklerinde komşu dişlerin kesilmesine gerek kalmadan boşlukların doldurulmasına imkan sağladıkları gibi tam dişsizliklerde de bu implantlardan destek alınarak daha tutucu ve kullanımı rahat protezler yapılmasına olanak sağlar.
İmplant tedavisi, dolgu, kanal tedavisi, diş çekimi gibi diş hekimliğinde uygulanan tedavilerdeki gibi lokal anestezi veya hastanın isteği doğrultusunda sedasyon (uyku hali) altında yapılır. Tedavi esnasında hastalar herhangi bir ağrı hissetmemektedir. İmplant uygulaması sonrası planlanan implant üstü porselenler, hareketli protezler bir kaç seanslık ölçü işlemi sonrası hasta ve hekim beğenisine göre tamamlanmaktadır.
İmplant yerleştirilen bölgeye, kemiğin yapısına ve işlemler sırasında destekleyici ek cerrahi işlemlerin varlığına bağlı olarak yapım süreci değişir. Kemik yapısı uygun ise aynı gün içinde diş protezlerini bitirebildiğimiz gibi ihtiyaç halinde 9 aya varan işlem ve bekleme süresi gerekebilir.
İmplant, tek diş eksikliğinden tam dişsizliğe kadar tedavi olarak planlanabilmektedir.
İmplant tedavisi basit uygulanabilir olmasıyla birlikte, implant uygulaması ve sonrasındaki protez yapım aşamaları komplike bir tedavidir. Protez uzmanları ve çene cerrahları tarafından kemiğin durumu ve implantın ağız içindeki pozisyonu, ileri röntgen ve tekniklerle değerlendirilip uygulanmalıdır.
Tedavi tamamlandıktan sonra ağız hijyeni açısından bakımın eksiksiz olarak yapılması ve düzenli diş hekimi kontrollerine gidilmesi, implantın uzun vadede sağlıklı bir şekilde kullanılmasını ve başarısını etkilemektedir.
Dünyada implant üretimi yapan 600'a yakın firma olduğu bilinmektedir. Diş hekimleri tarafından en çok tercih edilen ve güvenilirliği kanıtlamış köklü implant markaları, ar-ge çalışmalarına yüksek bütçeler ayırmaktadır. İmplantın ücretine, markanın köklü olması ve markanın ar-ge çalışmalarına önem vermesi ile üretildiği ülke etki etmektedir.
Bütün implantlar, materyal olarak titanyumdur. İmplantın teknolojisi, yüzey özelliği ve dizaynındadır. Kullanılan implantların markası da bu anlamda implantın kalitesini ön plana çıkardığından dolayı önemlidir.
Kliniğimizde dental sektörün en büyük firmalarından olan Straumann, Dentium, Dentsply Sirona'nın Astra Tech OsseoSpeed marka implantları başarı oranları ve sağladıkları uluslararası garanti nedeni ile tercih edilmektedir.
İmplant yapımı için bir yaş sınırı yoktur. Yalnız genç bireylerde (kızlarda 18, erkeklerde 20) kemik gelişiminin tamamlanmış olması gerekmektedir. Erişkinlerde ise yaş sınırı yoktur. İmplant uygulanacak hastaların bazı kriterler uygun olması gerekmektedir. Bunlar; diş eksikliği olan bölgedeki kemiğin yapısı ve miktarı, hastanın ağız bakımının iyi olması, dişeti problemleri ve iyileşmeyi olumsuz etkileyecek bir sistemik hastalığının bulunmamasıdır.
Günümüzde altın standart olarak kullanılan implant materyali titanyumdur. Titanyum uzun yıllardır ortopedi ve travmatolojide en yaygın kullanılan malzemelerdendir. Kanser oluşturduğunu gösteren herhangi bir bilimsel veri bulunmamaktadır.
İmplantlar biyolojik esası olmayan yapay materyallerdir. Paslanmazlar ve ağız sıvılarıyla etkileşmezler. Ağız hijyenine özen gösterildiği ve düzenli kontrolleri yapıldığı sürece ömür boyu kullanılır.
Diyabet için tedavi görüyorsanız ve kontrol altına ise implant yapılmasında her hangi bir sakınca yoktur.