BİZE ULAŞIN
tr
Estetik Diş Hekimliği

Zirkonyum Kaplama

Klasik porselen köprü ve protezlerin alt yapısında olan gri metal yerine kullanılan beyaz renkteki metallerdir. Bu şekilde metal destekli kaplamalara göre daha estetik bir görünüm elde edilebilir. Zirkonyum kaplama; zirkonyum kron (kuron), zirkon köprü gibi de adlandırılabilmektedir.

Zirkonyum Kaplamaların Avantajları Nelerdir?

Çok dayanıklı bir malzeme olması nedeniyle arka bölgelerde ve uzun köprülerde rahatlıkla güvenli bir şekilde kullanılır.

Alt yapısındaki beyaz metal nedeniyle ışığı doğal diş gibi içinden geçirir. Bu nedenle çok daha estetik bir görünüm sağlar.

Kuron veya köprünün diş etine temasta olan kenarı zirkonyumun beyaz renginden dolayı metal destekli porselenlerdeki gibi gri yansıma yapmaz.

Yüksek ısıya, darbeye dayanıklı, hafif, ısı ve elektrik iletmeyen bir elementtir. Ağızda tat bozukluğuna, diş eti problemine ve ağız kokusuna yol açmaz.

Pürüzsüz ve kaygan porselen yapılı yüzeye sahip oluşu nedeniyle plak birikimi görülmez. Bu sebeple kahve, çay ve sigara gibi renklendirici gıdalardan etkilenmez. Rengi her zaman uygulandığı gibi kalır.

 

 

Zirkonyum Kaplama Nasıl Yapılır?

Zirkonyum kaplamalar özel olarak ölçüsü alınan ağız ve diş yapısına göre laboratuvar ortamında CAD/CAM teknolojisi ile üretime verilir. Dişe uygun renkte üretilen zirkonyum alt yapısının üzerine, porselen üst yapı işlenir ve klinik ortamda dişle uyumlanması sağlanır. Genellikle 2 ya da 3 randevuda kolaylıkla tamamlanabilen bu tedaviler estetik açıdan oldukça güzel bir görüntü oluşturur.

Bu uygulama aynı zamanda dişe en doğal görünümü kazandıran kaplama uygulamalarından birisidir.

Merak Ettikleriniz?

Zirkonyum Kaplamaların Ömrü Ne Kadardır?

Düzenli diş hekimi kontrolleri, doğru ve düzenli bakım yapıldığı durumlarda uzun yıllar zirkonyum dişlerin sağlıklı bir şekilde kullanılması mümkündür.

Zirkonyum Kaplama Hangi Durumlarda Uygulanır?

Tek diş kuron restorasyonlarında, uzun köprülerde, implant üstü kuron ve köprü çalışmasında, maksimum estetiğin istendiği durumlarda güvenle uygulanır.

Zirkonyum Kaplama Kaç Seansta Yapılır?

Estetik açıdan bir talep değişikliği gerçekleşmemesi durumunda iki seans yeterli olmaktadır. Birinci seansta ağız ölçüsü, ikincisi seansta ise yapıştırma işlemi ile tedavi tamamlanır.

Zirkonyumların Çeşidi Var Mıdır?

Zirkonyum porselenin alt yapısıdır. Porselenlerde daha estetik ve ışık geçirgenliğinin fazla olması için alt yapı olarak kullandığımız beyaz renkli metallere zirkonyum denir. Kendi içinde çeşitleri yoktur.

Zirkonyum Renk Değiştirir Mi?

Porselen materyaller ile yapılan kaplama ve laminalar adeta bir porselen tabak gibi davranmaktadır. Boyama özelliği olan besinlerin tüketilmesinden sonra bile ilk fırçalama ile dişler orjinal rengine geri dönmektedir.

Zirkonyum İle Metal Destekli Porselenler Arasındaki Farklar Nelerdir?

Porselen yapılırken porselenin kırılganlığını azaltmak için porselenin altına metal destekler kullanırız. Metalli porselenlerde alt yapıda krom-nikel alaşımı koyu gri metaller kullanılırken zirkonyumlarda beyaz renkli metaller kullanılır. Bu nedenle zirkonyumların ışık geçirgenliği daha fazla olur. Bununla birlikte zirkonyumlar daha sağlıklı, dirençli-güçlü ve estetik olurlar.