BİZE ULAŞIN
tr

Dental İmplantlar Ömür Boyu Kalıcılık Sağlar mı?

Dental implantların geçmişi 1952’ye kadar uzanmaktadır. Yapılan en önemli çalışmalardan biri İsveçli profesör Per-Ingvar Branemark’ın bir tavşanın femuruna titanyum silindir takmasıyla başlamaktadır. Tavşan üzerinde titanyumun herhangi bir etkileşime girmediği ve orada kalıcılık sağladığı anlaşılmaktadır.

İmplant Süreçleri
11/02/2023
342

Branemark’ın bu keşfi, diş hekimliği dahil birçok tıp dalında hızlı bir şekilde uygulama bulmuştur. 1965 yılında gerçek bir hastaya titanyum implantlar uygulanmış ve başarılı sonuçlar vermiştir. Daha sonra gelişen ve büyüyen bu sektör yüzlerce ve hatta binlerce marka yarattı. Günümüzde bu markaların birçoğu literatürde kabul görmüş ve üzerine yüzlerce çalışma yapılmış implant firmalarıdır.
Titanyumun Yapısal Özellikleri:
Titanyum çeliğin dayanıklılığı ile karşılaştırılabilir, aynı zamanda çok daha hafif, çok yüksek mekanik dirence sahip bir elementtir. Ek olarak, korozyon direnci ve çoğu maddenin zararlı etkilerinden kendini korumaktadır. Ağız içerisinde tükürük ve diğer sıvılardan etkilenmez. Titanyum dayanıklı bir malzeme olmasından ötürü hem diş hem de ortopedi dalında birçok vakada kullanılmaktadır.
Her Titanyum İmplant Aynı mıdır?
Temelde tek bir titanyum elementi var olsa da her firmanın her markanın kendine özgü teknolojileri ile bu elementi işlemeleri ve ona nitelik kazandırmaları ayrıcı etkenlerdir. Piyasada binlerce implant markası mevcut olmasına rağmen her dental implant aynı kalitede değildir. Bunu temelde arabalara benzetebiliriz. Demir ve çelik her yerde aynı olsa da her firmanın ürettiği araba birbirinden çok çok farklıdır.
Dolayısıyla implant yaptırırken dikkat edilecek noktalardan bir tanesi de kullanılacak malzemenin kalitesidir. İmplant firmasının iyi araştırılması ve güvenilir kişiler tarafından yapılması gerekmektedir. Bu durumda implantın ağzımızda ömür boyu kalmasını garantileyebiliriz.
Titanyumun çok önemli bir özelliği insan vücudu için nötr olmasıdır. Saf, % 100 titanyum biyolojik olarak nötrdür ve herhangi bir alerjik reaksiyona neden olmamaktadır. Bağışıklık sistemimiz titanyumu yabancı madde olarak algılamaz, bu nedenle dental implantın kabul edilmemesi riski yok denecek kadar azdır. Bunlarla birlikte implant tedavisinin başarısı büyük ölçüde hastaya ve yapan hekimin bilgi birikimi ve el becerisine bağlıdır. Bu nedenle implant tedavisinin bu alanda uzman hekimler tarafından yapılması tedavinin sonucunu etkilemektedir. Ayrıca hastanın da bu tedavi süresince diş hekiminin tavsiyelerine uygun hareket etmesi ve iyi bir ağız hijyeni sağlaması gerekmektedir. Yapılan literatür çalışmalarına göre titanyum diş implantı olan hastaların yaklaşık % 95’inde tedavi başarıyla sonuçlanmaktadır.
İmplantı doğal diş gibi düşünebiliriz. Eğer ona kendi dişimiz gibi bakar ve temizliğine özen gösterirsek, hekimin tavsiyelerine uyup söylediklerine uyarsak, uygulanan implantın ömür boyu ağızda kalması mümkündür. Yapılan implantlarınızı kendi dişiniz gibi görmeniz ve onların hijyenine özen göstermeniz gerekir. Düzenli kontrolleri ihmal etmeden kontrol seanslarınıza gelmeniz implantın ömrü açısından son derece önemlidir. Son olarak daha uzun ömürlü bir implant başarısı için varsa sigara kullanımını azaltmanız ve hatta bırakmanız şiddetle tavsiye edilmektedir.