BİZE ULAŞIN
tr

Diastema Kapama

Estetik ve güzellik insanoğlunun eski çağlardan beri en çok önemsediği kavramlardan olmuştur. Estetik diş hekimliğinin hızla gelişmesinden dolayı, diş hekimlerinin hastaları için daha hoş bir gülümseme yaratma konusunda kendilerini yönlendiren standartlara karşı daha duyarlı hale gelmiştir.

Estetik özellikler dişte renk, şekil, boyut, yüzey yapısı; çevre diş ve dokularla uyumu, dişeti konturları, dişlerin gülme hattı ve orta hatla ilişkisi gibi birçok faktörden etkilenmektedir.

Dişler arasındaki boşluk anlamına gelen diastema dişlerin boyutlarındaki farklılıklardan yada diş ve diş dizisi arasındaki uyumsuzluktan kaynaklanabilmektedir. Dİş eksikliği de diastemaya neden olabilmektedir. Dişler arasında yaygın olarak bulunan birden fazla diastema polidiastema olarak adlandırılır. Diastema estetik açıdan rahatsız edici bir durumdur ve kişiler konuşurken bazı sıkıntı ve zorluklarla karşılaşabilirler. Bu dişler arası boşluklardan ses gelebileceği gibi dilin sürekli boşluğa gelmesi zamanla dişlerin arasının açılmasına da sebep olur.

Diastemaların kapatılması için birçok yöntem mevcuttur;

*Ortodontik tedavi; ortodontik düzeltme ile genellikle hassas bir estetik iyileşme sağlanır ve hastalar tarafından oldukça kabul edilebilir bir yöntemdir. Ancak çoğu kez tek başına ortodonti aşırı geniş boşlukları kapatmada yeterli olmayabilir, aynı zamanda çok fazla zaman ve maliyet gerektirmektedir.

*Porselen lamina veya veneerler; porselen lamina ve veneerler ile diastema kapatıldığında mükemmel sonuçlar elde edilmektedir. Bununla beraber maliyetli bir işlem olması ve diş dokusunda bir miktar aşındırma yapılması dezavantaj olarak karşımıza çıkmaktadır.

*Estetik Kompozit Restorasyonlar; son yıllarda yapılan klinik çalışmalarda diastemaların kompozit restorasyonlarla kapatılmasının çok iyi sonuçlar verdiği kanıtlanmıştır. Hem estetik hem fonksiyonel özellikleri iyileştirilmiş kompozitlerin ve bondinglerin kullanılarak yapıldığı bu tedavide dişten aşındırılma yapılmasına gerek duyulmaz. Ekonomik ve tek seansta bitirilecek olması da hastalar tarafından kabul edilebilirliği önemli ölçüde arttırmaktadır. Güncel kompozitler estetik, dayanıklı ve ekonomiktir.

Sonuç olarak diastema kapatılmasında sağlıklı diş yapısının korunarak yapıldığı estetik kompozit restorasyonlar hem hastalar hem de hekimler tarafından tercih edilen, koruyucu diş hekimliğinin temel prensiplerine uygun bir tedavi yöntemidir.