BİZE ULAŞIN
tr

Immediate Implant Uygulaması

Immediate Implant Uygulaması Akif Türer Gülüş Tasarımı, Tam dişsizlik, İmplant, diş eksikliği, immediat Sosyal medya ve iletişim çağını yaşadığımız bu günlerde, bilginin çok hızlı yayılması kaçınılmaz olmaktadır. Bu yayılım maalesef beraberinde kirli bilgileri de beraberinde getirmekte ve kafamızdaki soru işaretlerini arttırmaktadır. Bu yazımızda hastalarımızdan sıkça gelen bir soruyu olabildiğince yalın ve anlaşılabilir bir şekilde cevaplamaya çalıştık.

İmplant Süreçleri
12/02/2023
196

“Hocam diş çekildiği gün implant yapmak mümkün mü?”

Gerek sosyal medya aracılığıyla gerekse hastalarımızın muayenesi sırasında bu soruyla çok sık karşılaşmaktayız. Bu sorunun kesin ve net cevabı tabi ki gerekli ağız içi ve radyolojik muayeneniz sonucunda hekiminiz tarafından verilebilir ancak hastalarımızın en azından kliniğimize gelmeden önce biraz olsun kafalarındaki soru işaretlerini azaltmak ve doğru bilgiye ulaşmalarını sağlamak amacıyla bu konuya biraz açıklık getirmek istedik.

Hepimizin bildiği gibi günümüzde bilimsel araştırmaların hızla ilerlemesi ve teknolojik yeniliklerle beraber her geçen gün deneyimlerimiz ve alışkanlıklarımız değişmekte. Bu değişimler hayatımızın her alanında olduğu gibi sağlık alanında da kendini göstermekte. Günümüzde diş hekimliğinde en sık uygulanan tedavilerden biri olan implant cerrahisi de sürekli olarak kendini yenilemekte ve hastalarımıza yeni çözümler sunmamıza olanak sağlamakta. İmplant tedavisinin uygulanmaya başlandığı ve giderek arttığı ilk dönemlerde klasik cerrahi prosedür olarak diş çekimi yapıldıktan sonra ilgili bölgenin iyileşmesi ve kemikle dolması için belirli bir süre beklenmesi gerektiği düşünülüyordu. Bu bekleme süresi alt çene için 4-6 ay arası değişirken, üst çene için 6-8 ay arası olarak belirlenmişti. Bu prosedür gereği bir diş çekimi yapıldıktan sonra ilgili bölgeye implant yerleştirilmesi, implant üzeri protezin yapılması ve hastanın çiğneme fonksiyonunu geri kazanması 1 yıl gibi bir süreyi bulabiliyordu. İmplant üretim şekli ve dizaynı da üreticiler tarafından bu protokole uygun olarak gerçekleştiriliyordu.

Hastalarımız bizlere implant tedavisi için başvurduklarında özellikle talep ettikleri şeyleri maddeler haline getirmemiz gerekir ise;

Hocam ağrısız ve acısız olsun
Hocam hemen olsun
En iyisi ve en sağlıklısı olsun
Tabi ki fiyatı da beni yormasın.
İşte yukarıda belirttiğimiz talepler doğrultusunda yürütülen bilimsel araştırmalar, klinisyenleri yumuşak ve kemik dokusu yaralarının iyileşme süreçlerini kısaltmaya yönlendirirken, implant üreticilerini de farklı implant yapılarını ve özelliklerini geliştirmeye sevk etti.

Günümüzde implant cerrahi prosedürlerinin şekilleri ve zamanlamaları hasta bazlı olarak çeşitlilik göstermektedir. Hastamızın yumuşak dokusu ve kemik yapısına göre implant yerleştirme süreçlerimiz değişebilmektedir.. Şu anda implant ameliyatı zamanlaması ile ilgili en güncel planlama şekli aşağıda verilmiştir.

Her hastamız haklı olarak implant tedavisinin bir an önce bitmesini ve eksik olan dişinin yerine konulmasını arzulamaktadır. Bu yüzden de tedavisine hemen başlamak ister ve bilindiği üzere implant tedavisi diş çekildiği andan, protetik tedavinin bitimine kadar geçen süreyi kapsamaktadır. Diş çekildiği gün implantın yerleştirilmesi hastamızın bekleme sürecini kısaltır ve tedavinin daha çabuk sonlanmasını sağlar.

Peki diş çekildiği gün implant operasyonu nasıl gerçekleştiriliyor?

Başarılı bir implant tedavisi için en önemli noktalardan biri iyi bir planlama yapmaktır. Detaylı olarak gerçekleştirilen ağız içi ve radyolojik muayene sonucunda hekiminiz, implant tedavinizin başlangıcından tedavi bitimine kadar olan süreci planlar ve aşamalarını size bildirir. Diş çekiminin yapıldığı gün implant yerleştirilmesi için hekiminizin göz önünde bulundurduğu belirli kriterler mevcuttur. Bunlar:

Çekilecek olan dişinizin ağız içindeki durumu,
Çekilecek dişin kökünde enfeksiyon olup- olmadığı,
Eğer enfeksiyon var ise bu durumun aktif (Akut) olup- olmadığı,
Çekilecek dişin etrafındaki kemik varlığı
Çekilecek dişin komşu dişlerle ilişkisi
Çekilecek dişin etrafındaki yumuşak dokunun durumu
Yerleştirilecek olan implantın seçimi
İmplant yerleştirildikten sonra kemik grefti (kemik tozu) gereksinimi
Hastamızın sağlık durumu ve alışkanlıklarıdır.
Bütün bu kriterler implantı uygulayacak hekiminiz tarafından detaylı bir şekilde incelenir. Hastamız için uygun ve sağlıklı olacağına karar verilirse diş çekiminin yapıldığı gün implant operasyonu gerçekleştirilebilir.

Peki diş çekimi ile aynı anda yapılan implant operasyonunun avantaj ve dezavantajları nelerdir?

Her ne kadar hastalarımız haklı olarak implant tedavilerinin olabildiğince hızlı bir şekilde bitmesini istese de yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu süreç doğru planlanması gereken bir süreçtir. Her cerrahi operasyonun olduğu gibi bu tedavi prosedüründe avantaj ve dezavantajları mevcuttur. Bunları sıralamak gerekirse;

Avantajları

Tedavi süresinin kısalması
Yumuşak doku morfolojisinin korunmasına yardımcı olmayı amaçlar
Mümkün olduğu durumlarda implant üstü geçici diş yapımı ile hastaya manevi rahatlama sağlar
Dezavantajları

Hassas ve iyi planlama gerektiren bir yöntem olduğu için hekimin deneyimi çok önem arz eder
Yumuşak doku şekillenmesinin devam etmesinden dolayı dişeti çekilmeleri görülebilir
Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi her tedavi yönteminde olduğu gibi bu cerrahi prosedürde de son kararı verebilmek için hekiminizin detaylı bir ağız içi ve radyolojik muayene yapması şarttır. Tedavi planı hastanın yumuşak doku ve kemik yapısına, sağlık durumuna ve alışkanlıklarına göre değişiklik gösterebilir. Umarım verdiğimiz bilgiler ile biraz olsun kafanızdaki soru işaretlerini yanıtlayabilmişizdir. Diş çekimi ile aynı gün implant uygulamasıyla ilgili detaylı bilgiyi bize ulaşarak ya da kliniğime gelerek ağız içi ve radyolojik muayeneniz sonucunda elde edebilirsiniz.