BİZE ULAŞIN
tr

Kanal Tedavisi Yapılmış Diş Ağrır Mı?

KANAL TEDAVİSİ YAPILMIŞ DİŞ AĞRIR MI? Kambiz Mohseni kanal tedavisi Kök kanal tedavisinin amacı dişin kökünde mevcut olan kök kanal sistemini mikroorganizmalardan arındırmak ve sızdırmaz bir şekilde doldurmaktır. Eğer bu işlem optimum şekilde yapılmazsa dişte sonradan sorunlar çıkabilir.

Diş canlıysa temizlenmeyen canlı kısım ağrıya sebebiyet verebilir. Enfekte bir dişte ise temizlenmeyen kısımlardaki bakteriler iyileşmeyi engelleyebilir.

Kök kanal tedavisi optimum şekilde yapıldıktan sonra, kısa dönemde oluşan hafif ağrılar kabul edilebilir bir durumdur. Hastanın rahatsızlığına bağlı gerekirse bir veya birkaç doz ağrı kesici kullanılabilir. Genellikle kısa sürede geçer.

Bazen dişin iltihabı o kadar büyük ve ilerlemiş durumdadır ki sadece kanal tedavisi ile iyileşme sağlanamayabilir. Bu durumda cerrahi operasyon gerekir.

Kanal tedavisi yapılmış bir dişin sorunu sadece kanal tedavisi ile ilgili olmayabilir. Kanal tedavisi kadar en az üst yapının da önemi vardır. Eğer üst yapı (dolgu, kuron vs) iyi yapılmazsa, diş ile restorasyon arasında sızıntı olur. Ve buradan sızan bakteriler kanal tedavisi ne kadar iyi yapılmış olursa olsun enfeksiyona neden olur. Aynı zamanda ağız hijyeni çok önemli. Fırçalanmayan, temiz tutulmayan dişlerde yine restorasyon ve diş arasında sızıntı ve çürük oluşur. Bu da uzun vadede enfeksiyona sebep olur.

Kanal tedavili dişlerde genelde madde kaybı önceki büyük çürüklere bağlıdır. Bu nedenle kırılganlıkları fazladır. Büyük dolgulardan sonra oluşabilecek küçük çatlak veya kırıklar ağrıya sebebiyet verebilir.

Kısaca kanal tedavisi yapılmış dişteki sorun etraflıca değerlendirilmeli. Sebebi bulunmalı ve ona göre bir çözüm getirilmelidir.