CONTACT US
en

Aşırı Madde Kaybına Uğramış Kanal Tedavili Dişlerde Fiber Post Kullanımı

Fiber postlar, dişte madde kaybının çok fazla olduğu ve kalan diş kısmının tek başına dolgu yapılamayacak kadar yetersiz olduğu durumlarda uygulanan tedavi yöntemidir. Postlar dişin kökünden destek almamızı sağlayan ince çubuk veya vida şeklinde yapılardır.

Kanal tedavisi görmüş dişler çatlak ve kırık oluşumuna daha yatkındırlar. Aşırı madde kaybı meydana gelmiş kanal tedavili dişlere post uygulanması hem kırılma direncini arttırmak hem de dolgu veya kaplamaya retansiyon sağlamak açısından çok önemlidir.

Daha önce bu tip vakalarda metal veya vidalı postlar kullanılmaktaydı. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalarda bu sistemlerin dişin kökünü zayıflattığı ve kök kırıklarına yol açarak dişin kaybına neden olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca diş etinde renkleşme, zayıf tutuculuk ve estetik olarak olumsuz özelliklere sahip olmaları da diğer dezavantajlarıdır.

Fiber postlar günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Avantajları;
* Diş dokusuna benzer elastik özellikler gösterdiğinden dolayı strestler post tarafından absorbe edilir ve kök kırıklarının oluşması engellenir.
*Darbe şeklindeki kuvvetleri de emerek diş kayıplarının önüne geçer.
* Görünümü son derece estetiktir.
*Dişe hem mekanik hem de kimyasal olarak tutunur.
*Bio uyumludur.
*Kanal tedavisinin yenilenmesi gerektiği durumlarda kolaylıkla çıkartılabilir.

Uygulanması;

*Kanal tedavisi sonrası hastaya uygulanacak postun çapı ve boyu belirlenir.
*Postlar genelde kökün ⅔’ üne yerleştirilecek şekilde planlanır ve uygun yapıştırıcılarla kök kanalının içine uygulanır. *Fiber postlar tek seansta 15-20 dakikalık bir süre içerisinde bitirilir. Sonrasında diş, dolgu veya kaplama için hazırlanır.