Ağız ve diş sağlığının bozulması sonucu yaşanan diş kayıpları konuşma ve kelimeleri telaffuz etmede zorluk yaşattığı gibi çiğneme ve yutma yetilerinin zorlaşması sindirim sisteminde bazı sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Mide ve sindirim sistemimizin ilk durağı ağzımızdan başlar, dişlerimiz ile beslenme esnasında parçaladığımız besinler tükürük bezlerinden salgılanan ağız sıvısı ile karışarak sindirim için hazır hale gelir. Ağzımızdaki diş eti yapısı ve dişlerimizin sağlığında bozulmalar yaşandığında doğrudan mide ve sindirim sistemimize olumsuz etkiler yaşanmaktadır.
Diş eti hastalıkları veya dişlerin köklerindeki lezyonlar çene kemiklerinin erimesine, kalp böbrek ve eklemlerde önemli sağlık sorunlarına yol açan enfeksiyonların kaynakları olabilmektedir.
Tüm bunlarla birlikte estetik ve psikolojik rahatsızlıkları da beraberinde getirmektedir.
Diş çürükleri ve diş eti hastalıkları büyük oranda önlenebilir hastalıklardır. Ancak ağız içindeki çürüğü fark etmede geç kalınırsa basit bir dolgu ile kurtarılabilecek bir diş ileri aşamadaki tedavilere ihtiyaç duymaktadır ( örneğin kanal tedavisi veya çekim gibi). Bu nedenle düzenli diş hekimi kontrolü; koruyucu diş hekimliği uygulamalarının sağlanmasına, dişlerin temiz ve sağlıklı kalmasına, daha uzun süre kullanıma yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda ağrıya sebep olacak problemlerin oluşmasını da önlemektedir.
Diş hastalıkları çoğu hastalıktan daha kolay bir şekilde teşhis ve tedavi edilmektedir.
Diş hekimi, muayenede ilk önce anemnez (sağlık geçmişi) almaktadır. Diş hekimi dişleri, diş etlerini ve ağız dokularını muayene edip, hastalık ve diğer problemlerin belirtilerini teşhis etmektedir. Muayenede amaç;
* Tanıyı koymak,
* Mümkün olan en kısa sürede tedaviyi yapmak,
*Ağız sağlığının devamlılığını korumaktır.
Koruyucu diş hekimliği uygulamaları ile de genel olarak var olan ağız ve diş sağlığının koruması amaçlanmaktadır. Günümüzde koruyucu diş hekimliği uygulamalarıyla henüz ağız ve diş sağlığı bozulmamışken gerekli önlemler alınarak ileride görülebilecek diş çürükleri gibi sorunların önüne geçilir. Koruyucu diş hekimliği özellikle çocukluk ve gençlik çağlarında çok önemlidir.
Diş hekiminizi düzenli bir şekilde her altı ayda bir ziyaret etmeniz çok önemlidir. Bu şekilde sadece ağız ve diş sağlığınızı korumakla kalmaz genel sağlığınızı da korumuş olursunuz.