BAKH gözlenen dişlerin mineleri, krem-rengi beyazdan, sarı-kahverengine kadar değişebilen; tüberkül tepeleri, eğik düzlemleri ve düz yüzeyleri tutan karakterdedir.
Etiyolojisi günümüzde hala netlik kazanmamakla birlikte annenin gebelikte geçirdiği hastalıklar, kullandığı ilaçlar, beslenme bozuklukları, erken doğum, düşük doğum ağırlığı, çevre kirliliği, yüksek ateş, sık antibiyotik kullanımı gibi faktörler nedeniyle oluşabileceği düşünülmektedir.
BAKH’de görülen yüksek düzeyde poröz yapıdaki mine ve geniş dentin tübülleri nedeniyle diş pulpası irritasyonlara daha açıktır. Klinik olarak, bu durum BAKH görülen dişlerde hassasiyet artışına neden olur. Fırçalama ve soğuk-sıcak tüketimi sırasında hassasiyet görülmesinin sebebi de budur. Doku enflomasyonunu takiben oluşan aşırı duyarlılık tedavi sırasında etkin bir şekilde anestezi sağlanmasına da engel olmaktadır.
Risk belirlenmesi ve erken teşhis BAKH tedavisinde çok önemlidir. Hassasiyetin azaltılması ve remineralizasyonun sağlanması, diş çürüklerinin ve sürme sonrası yıkımların önlenmesi hedeflenir. İhtiyaç durumunda restorasyon ve çekim işlemleri gerçekleştirilmelidir. Oral hijyen ve ağız bakımının etkin olarak sağlanması şarttır.
Hassasiyet nedeniyle diş fırçalama zorlaştıysa hassasiyeti azaltacak tercihen fluor içeren bir macun ve yumuşak bir diş fırçası ile fırçalama sağlanmalı ve gerekliyse ek bir remineralizasyon ajanı ile dişler korunmalıdır.
Hipomineralize yüzeyler çürük ve erozyona karşı çok hassastır. Beslenmenin düzenlenmesi, çürük yapıcı gıdaların tüketiminden kaçınılması gerekmektedir. Asitli içecekler önerilmemektedir eğer tüketilecekse pipet yardımı ile tüketilmelidir.
BAKH görülen dişlerin restorasyonu ; anestezi güçlüğü, hastalarda artmış korku-anksiyete ve restorasyon materyeli seçimindeki zorluklar nedeniyle komplikedir. Bu nedenle düzenli diş hekimi kontrolü ve koruyucu yöntemler önem kazanmaktadır.
Tedavisinde hipomineralizasyonun derecesi belirleyicidir. Hafif ve orta dereceli hipomineralizasyon olgularında koruyucu uygulamalar, restoratif tedaviler değerlendirilirken şiddetli olgularda kanal tedavileri, kuron kaplamaları, çekim düşünülebilir.