Bununla beraber hazır gıda endüstrisinin artması ile daha yumuşak ve besin değeri daha düşük gıdaların tüketilmesi de dişlerde çürümeye neden olmaktadır. Kalsiyum içeren süt ve süt ürünleri tüketiminin hazır gıda endüstrisi ile azalması, bisküvi, çikolata, kola ya da diğer abur cubur gıdaların sık sık tüketilmesi, ağız içerisinde bakterilerin daha çabuk çoğalmasına bu da diş çürüklerinin artmasına neden olmaktadır.
Yani ağız ve diş sağlığı ile beslenme doğrudan ilişkilidir. Düzenli ve dengeli beslenme ile diş ve diş etlerinin sağlığı korunabilmektedir.
Beslenmemizden şekeri tamamen çıkarmak gerçekçi değildir çünkü çoğu besin ya şeker ya da nişasta içerir. Yine de kendinizin ve ailenizin tükettiği şeker miktarını kontrol altında tutarak dişlerinizin asit saldırılarına maruz kaldığı zaman dilimini sınırlandırabilirsiniz.
Tam da bayram gelmiş ve beslenmenin bolca şeker içereceği bu dönemde aşağıdaki önerileri göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim;
Günlük beslenme programında bol lif, meyve, sebze, protein içeren besinlerin bulunmasına dikkat edin,
Öğün aralarındaki atıştırmaları sınırlayın,
Ağızda uzun süre kalan yiyeceklerden (örneğin yapışkan şekerlemeler) kaçının,
Şekerli besinleri öğün sonunda veya diş fırçalama seansınızdan önce tüketin,
Şekerli meşrubatlar yerine su için.
Ağız Hijyeni En İyi Bir Korumadır
Yemeklerden sonra dişleri ve dili fırçalamak şekerli yemek artıklarının ve bakteri plağı birikiminin önüne geçer; fırçalama sonrası diş ipi kullanımı ise bakterilerin kolayca saklanabileceği bir yer olan dişlerin arasını temizler. Seyahatlerde ve gün boyu dışarıda olacağınız zamanlarda yanınızda diş fırçanızı bulundurmayı unutmayın.
Dişlerin fırçalanamadığı durumlarda, ağız temiz su ile çalkalanmalı, elma, havuç gibi diş etlerine masaj yapacak besinler tüketilmelidir. Şekerli besinler tüketildikten sonra peynir gibi çürük önleyici besinler tüketmek de faydalıdır.
Rutin Diş Hekimi Kontrolleri
Düzenli diş hekimi kontrolü ve diş taşları temizliği ile diş çürüklerine erken müdahale sağlanabilir.
Düzenli kontrollere gelinmediği takdirde dolguyla çözülebilecek sorunlar geç kalındığında kanal tedavisi hatta daha da ileri problemlerle; dişlerin kaybı ile sonuçlanabilmektedir. Beslenmenizde yapacağınız düzenlemeler ve diş hekiminizi düzenli bir şekilde her altı ayda bir ziyaret etmenizle sadece ağız ve diş sağlığınızı korumakla kalmaz genel sağlığınızı da korumuş olursunuz.