Kök hücre: Yaşam boyu kendi kendini yenileme ve farklı, tamamen olgun hücrelere dönüşebilme kapasitesine sahip hücrelerdir. İhtiyaç olduğu zaman kendilerinden sonraki hücrelere farklılaşarak, hücrelerin gelişimini, olgunlaşmasını ve çoğalmasını sağlar.
Kök hücreler farklı şekillerde elde edilir. Bunlardan biri çekilmiş dişin pulpa dokusudur.
Diş pulpasından elde edilen Mezenkimal kök hücreler; kemik, kas, kıkırdak ve sinir hücrelerine dönüşebilen kök hücrelerdir. Bu hücrelerde HLA doku uyumu aranmaz. Bu hücreler; Nöral yaralanmalar, Kardiyovasküler hastalıklar, MS, Kemik kaybı, Parkinson, Alzheimer vb. birçok hastalık için kullanılabilir.
Diğer bir kök hücre elde etme şekli; Hematopoetik (kordon kanı periferik kan ve kemik ilgili kaynaklı) yoldur. Bu yolla elde edilen kök hücre damar yolu ile verildiğinde kemik iliğine yerleşir ve hematopoezi (kan hücrelerinin oluşumu) başlatırlar.
HLA, bir kişinin dokusunun diğer bir kişiye ne kadar uyduğunu gösterir. HLA doku tipi kalıtsal olup, kardeşler, varsa ikizi en iyi eşleşme ihtimali olan durumlardır. Aile içerisinde eşleşme bulunamaz ise tarama ile akraba olmayan kişiler arasında aranmaya başlanır. Bir bağışçının, bir hasta için uygun olduğunun belirlenmesi, HLA doku tiplerinin eşleşmesi ile olur. Bağışçı ve hastanın HLA sonuçlarının yüksek oranda eşleşmesi, en iyi nakil sonucunun alınmasını sağlar.
Kızılay, alınan 3 tüp kan ile doku tiplemesi yapıp kemik iliği bankası verilerinde bilgileri saklar. Eğer bir gün ihtiyaç sahibi biri ile bilgiler uyuşur ise kemik iliği nakli için izin ister.
Otolog kök hücre bankasında kendi hücrelerinizi saklattığınızda sizinle tamamen uyumlu olan hücrelerinizi tekrar kendiniz için kullanabilirsiniz. Bu tip bankalarda hücre çoğaltma işlemi yapılarak kök hücreleriniz saklanır ve ihtiyaç durumunda size ve ailenize hücresel tedavi imkani sunar. Bu bireysel bankacılık anlayışı size özeldir.