Teknolojik ilerlemeye rağmen tedavi edilemeyen çürükler ve diş kırıkları, ilerlemiş diş eti enfeksiyonları gibi sebeplerle dişler çekime gidebilmektedir. Çekimi planlanan dişlerin bir çoğunda akut (ağrı, şişlik, etrafındaki diş etinde kızarıklık) veya kronik (genellikle ağrısız, hafif düzeyli yavaş ilerleyen) enfeksiyonlar bulunmaktadır. Kronik enfekte dişlerin çekimi sıklıkla rahat bir şekilde yapılabilmektedir. Akut enfekte dişlerin çekimi ise yeterli anestezi derinliğinin sağlanmasının zor olması, ağız açıklığında kısıtlılık, hastalarda iltihaplı diş çekmenin riskli olduğuna dair inanışın olması gibi nedenlerle tercih edilmez.
Apse mevcudiyetinde öncelikle apsenin boşaltılması, uygun antibiyotiğin verilmesi yapılabilen en erken dönemde de ilgili dişin tedavisi veya çekiminin yapılması gerekmektedir. Hastanın medikal durumunun iyi değerlendirilmesi ve olası enfeksiyon yayılımına karşı hasta tedavi sırasında ve sonrasında iyi bir şekilde izlenmelidir.
Kanıta dayalı diş hekimliği enfekte dişlerin mümkün olan en kısa sürede çekilmesinin hasta açısından faydalı olacağını (daha hızlı iyileşme, gereksiz uzun süreli antibiyotik kullanımının önüne geçme ortaya koymaktadır.
Unutulmamalıdır ki bir enfeksiyonun kontrolünde asıl olan bölgeden etken mikroorganizma kaynağının uzaklaştırılması ve bağışıklığın desteklenmesidir. Antibiyotikler sadece gerekli ise kullanıması gereken bir yardımcıdır. Enfeksiyonu tek başına tedavi etmez sadece mevcut durumu baskılamamıza destek olur. Bu yüzden tedavi tamamlanmadan sadece antibiyotik kullanımı, hastaya bir fayda sağlamayacağı gibi bakterinin de o ilaca karşı direnç kazanmasına ve böylece bir sonraki enfeksiyonda ilacın etkisinin azalmasına yol açar.
Hekiminizden gereksiz antibiyotik reçetesi istemeyiniz. Ağrı antibiyotikle tedavi edilmez.
İltihaplı bölgeye implant yerleştirilir mi?
Günümüzde implant uygulamaları diş eksikliği olan bireylere sıklıkla uygulanan tedavi seçeneğidir. İmplant yerleştirilmesi doğuştan var olan veya sonradan çekilmiş bir diş boşluğuna olabileceği gibi diş çekimi ile aynı anda da olabilmektedir. Çekimi planlanan dişlerde kırıklar, değişen oranlarda diş veya diş eti enfeksiyonları bulunabilir. İmmediat ( çekimle aynı anda implant yapılması) dediğimiz implant operasyonlarında mevcut enfeksiyonlar detaylı görüntüleme ve klinik muayene ile hassas bir şekilde değerlendirilmelidir. Akut, ağrılı, şişliğin eşlik ettiği yoğun püy çıkışı olan dişlerin çekiminden sonra enfeksiyonun geçmesi için bir süre beklenir. Bu süreçte kalan mevcut kemiğin de implantın yeterli sıkışma basıncını sağlayabilecek miktarda dolumu ve kemik kalitesi göz önüne alınır. Bunun yanında kemik içinden rahat temizlenebilen kronik iltihaplı bölgelere hastanın genel durumu değerlendirilerek ve gerekli önlemler alınarak implant yerleştirilmesinde bir sakınca yoktur.