İmplant, eksik dişleri tamamlamak için çene kemiğine yerleştirilen bir tür vidadır. Bu vidalar titanyum adı verilen doku dostu bir materyalden imal edilir. Titanyumun doku ile uyumu ve kemiğe bağlanması çok iyidir. Yerleştirildikten sonra vücudun bir parçası haline gelir ve maksimum dayanıklılık gösterir.
Peki, implant nasıl bir teknolojiyle üretiliyor?
Günümüzde implant üretimi yapan birçok firma bulunur. Gelişen teknoloji ve artan rekabet ortamında sürekli yeni ürünlerin üretilme ihtiyacı doğuyor. Üretim öncesi büyük bir ar-ge çalışması gerekir. İmplantların kemikle daha iyi bağlanması ve daha iyi fonksiyon görmesi için bilimsel çalışmalar ışığında her yıl yeni malzemeler, farklı geometriler ve farklı bağlanma teknolojileri geliştirilir. İmplantlar, bilgisayar destekli cihazlarla yüksek oranda titanyum içeren malzemelerden kazınarak üretilir. Dokuya daha iyi adapte olması için yüzey bölgelerinde temizleme, pürüzlendirme, kaplama işlemleri yapılır ve steril edilir. Üretimin her safhası ayrı bir titizlik gerektirir.
İmplantla teknolojisinin geldiği son nokta neresidir?
Son 20 yılda implantların yüzey özellikleri çok geliştirilmiş ve kemikle bağ kurmasını arttıran yeni teknolojiler ön plana çıkmıştır. Ancak mesele sadece implant özelliklerinin değil kemik yapısını ve hacmini de artıran yeni teknolojilerin de duruma eşlik etmesindedir. Doku mühendisliği dediğimiz bu yeni alan her geçen gün biyolojinin sınırlarını zorlayıp doğalı oluşturmaya doğru ilerliyor.
İmplant herkese uygulanabiliyor mu, belirli yaş aralığı var mı?
Sağlık durumu iyi olan ve cerrahi işlem geçirmesinde sakınca olmayan her bireye uygulanabilir.
Fiyatları ne belirler?
Dünyada 600’e yakın firma olduğu biliniyor. Genel olarak köklü firmalar ar-ge faaliyetlerine yüksek bütçeler ayırıyor. İmplant, maliyeti köklü firmalarda daha yüksek olur. Bu da hastalara değişken ücretler olarak yansır.
İmplantta kalite neye göre mukayese edilir?
İmplantta kalite faktörü; çiğneme sırasında kuvvetleri çene kemiğine daha dengeli dağıtması, kemikle daha hızlı ve kuvvetli bağ kurabilmesi, yerleştirilme sırasında ve sonrasında minimum komplikasyon oluşturması, cerrahi uygulama kolaylığı sağlaması, daha sonra yapılacak protezi basitleştirmesi, farklı planlamalara olanak tanıyan geniş protez üst yapı seçeneği sunmasına bağlıdır. Ayrıca fazla sayıda bilimsel çalışmada implantları denenmiş olan firmalar daha üstün olarak kabul edilmektedir. Bunun yanında servis destek ekibinin güçlü olması da önemlidir.
İmplantın ömrü uzun mudur?
İmplantlar biyolojik esası olmayan yapay materyallerdir. Paslanmazlar ve ağız sıvılarıyla etkileşmezler. Ağız hijyenine özen gösterildiği ve düzenli kontrolleri yapıldığı sürece ömür boyu kullanılır.
Her diş yokluğunda kullanılır mı?
Bölgedeki kemik hacmi ve yapısı uygun olduğu sürece ihtiyaç duyulan her bölgede kullanılır.
Kanser tehlikesi var mı?
Günümüzde altın standart olarak kullanılan implant materyali titanyumdur. Titanyum uzun yıllardır ortopedi ve travmatolojide en yaygın kullanılan malzemelerdendir. Kanser oluşturduğunu gösteren herhangi bir bilimsel veri bulunmamaktadır.
Güvenle uygulanıp ömür boyu kullanılabilir.