CONTACT US
en

Pedodontist (Çocuk Diş Hekimi) ile İlk Tanışma

Pedodontistler ( Çocuk Diş Hekimleri), ağız ve diş sağlığı sorunlarının çözülmesini sağlamanın yanı sıra çocukla iletişim kurmak ve yapılacak tedavi sırasında çocuğun uyumlu olmasını sağlamak konusunda da özel bir eğitim almış olduklarından, çocuğun diş hekimiyle ömür boyu devam edecek sağlıklı bir iletişim kurmasına ve diş hekimi korkusu olan çocuklarda bu korkunun aşılmasına yardımcı olmaktadırlar.

Çocuklarımızın ilk diş hekimi ziyareti öncesinde, evde aile tarafından bilgilendirilip, hazırlanması da bu süreçte çok önemlidir.

Çocuğunuza kendi endişelerinizi yansıtmamaya çalışın. Diş hekimine gitmekten çekiniyor olsanız da bunu çocuğunuzun yanında dile getirmeyin. Kendinizce olumlu dahi olsa diş hekimi anılarınızı anlatırken kullandığınız kelimeler, fark etmeseniz bile çocuk için korkutucu olabilir. Negatif anlamı olan cümleler kurmayın. Örneğin; çocuğa “iğne yok” denilse bile, “iğne” kelimesi korkması için yeterli olabilir. Ya da ”korkmana gerek yok” diye belirtilmesi çocukta korku algısını yaratabilir.

Çocuğunuza yapılacak işlemin “dişlerin kontrolü, diş sayımı, dişlerin yıkanması” olabileceğini söyleyin. Hatta onun da sizinkileri kontrol etmesine izin vererek “diş hekimliği oyunu” oynayın. Yapılacak işlemler hakkında çocuğunuza detaylı bilgiler vermeyin. İşlemler hakkında çocuğun anlayacağı şekilde açıklama yapılmasını diş hekimine bırakın.

İlk kez diş hekimine gelmiş bir çocuk hastada çocuk diş hekimleri için güven ve iletişimin sağlanması tedavilerinin ilk aşamasını oluşturmaktadır. Muayenede ne yapılacağına, hekim çocuğun psikolojisine göre karar verir. İlk muayene, genellikle sadece tanışmayla geçer. Amaç çocukla güvenli bağı sağlamaktır. Tedavide ağır ve emin adımlarla ilerlemek gerekir. Özellikle küçük yaştaki çocukların ilgileri çabuk dağılabileceğinden, tedavi süresi kısa olan işlemlerden başlamak doğrudur. Ancak acil durumlarda tedavi sırası değişkenlik gösterebilir. Bu sebeple muayene ve tedavi esnasında diş hekimiyle işbirliği içinde olmaya çalışın.

Çocuğa tedavi öncesinde hediye verip, işleme zorlamaktansa; sonrasında tebrik amacıyla küçük hediyeler verilmesi daha doğru olacaktır. Randevu sonrasında çocuğun hoşuna gidecek bir aktivite programı yapılması, muayene veya tedavi sırasında onu cesaretlendirmek ve motive etmek için idealdir.