Ağız bakımı her dönemde çok önemlidir ancak ramazan ayında daha da önem kazanır.
Oruca bağlı olarak ağız içinde tükürük salınımı azalır ve ağız kuruluğu oluşabilir. Sağlıklı tükürüğün dişleri çürükten koruyucu etkisi vardır. Sağlıklı tükürük, berrak renkli ve akışkandır. Oruç tutarken sıvı alımının olmaması ve gıdalar ile tükürük salınımının uyarılmaması sonucu ağız içi kurumaya başlar, ağızda var olan tükürük yoğunlaşır. Yoğunlaşmış bir tükürük ağız dokularını koruyamaz. Bu dönemde bakımı da biraz aksatınca ağız kokusu, çürük ve diş eti problemleri ortaya çıkar.
İftar ve sahurdaki gıda tüketiminin doğru planlanması ve aradaki zamanın iyi değerlendirilmesi ile bu problemleri en aza indirmek mümkün. İftar ve sahurda;
yoğun baharatlardan kaçınmak,
kükürt oluşturacak gıdaları (özellikle soğan-sarımsak) dikkatli kullanmak,
süt ve süt ürünlerini daha az kullanmak,
lifli gıdaları bol yemek,
iftar sahur arasında bol bol su içmek, gün içinde kaybettiğimiz sıvıyı yerine koymak önemlidir.
Dişleri, dili doğru fırçalamalı, diş aralarını diş ipi/ara yüz fırçası veya ağız duşu yardımıyla temizlemeliyiz. Alkolsüz gargara da ağız temizliğini desteklemek için kullanılabilir. Bu dönemde daha hassas olan ağız dokularını ihmal etmemeliyiz.
Anestezi yapılmadan uygulanan ağız tedavileri orucu bozmamaktadır. Varsa yapılması gereken acil tedaviler aksatılmamalı, durum kötüleşmeden çözüme kavuşturulmalıdır.