CONTACT US
en

Tek Diş Renklenmelerinin Tedavisi

Diş minesinin çeşitli nedenle pürüzlenmesi sonucu renklenmeler oluşabilir.

Dişlerin renklenmesine yol açan etmenler şu şekilde sıralanabilir:

Sigara içmek,
Şarap, çay ve kahve gibi içecekleri çok fazla tüketmek,
Asit ya da travmaya bağlı oluşan renklenmeler,
Diş mine ve dentin yapısından kaynaklanan sorunlar,
Anne karnında iken kullanılan ilaçlara bağlı olarak oluşan renklenmelerdir.
Dişlerde oluşan renklenmeler, diş taşı temizliği, parlatma ve uygun beyazlatma yöntemleri ile giderilir.

Renklenmenin nedenini bilmek, beyazlatma tekniğinin planlamasında ve sonuçlarının tahmin edilmesine yardım eder. Ancak öyle bir renklenme sorunu vardır ki, kişi ne yaparsa yapsın o dişteki renklenme geçmez. O da tek diş renklenmesidir. Dış etkenler, tek bir dişin değil çoğu dişin renklenmesine sebep olmaktadır. Sadece tek bir dişin renklenmesi ilgili dişin sağlık durumunun bozulduğunun göstergesi olabilir.

Tek diş renklenmesinin birincil sebeplerinden biri, dişin en iç tabakası olan pulpa dokusunun canlılığını kaybetmesidir. Pulpa dokusu; dişin soğuğu, sıcağı, ekşiyi, tatlıyı algılamasını sağlayan sinirler ve dişin beslenmesini sağlayan kan damarlarından oluşan yumuşak bir dokudur.

Bu doku, genellikle travma ile canlılığını kaybettiğinde kan damarları parçalanır, diş kan ürünlerinin rengi ile iç katmanından boyanmış olur.

Renklenen diş mutlaka çok iyi muayene edilmeli, hastanın bu diş ile ilgili hikayesi çok iyi dinlenmelidir.

Darbeler ve yanlış kanal tedavileri tek diş renklenmesinin en büyük sebeplerindendir.

Renklenen dişten alınan radyografide, canlılığını kaybetmesine de bağlı olarak kök ucunda enfeksiyon izlenebilir. Bazen de tekrarlanması gereken eski bir kanal tedavisi olabilir. Eğer dişte kanal tedavisi yoksa; dişin canlı olup olmadığı teyit edilir.

Tedavide öncelikle; dişe kök kanal tedavisi yapılarak ya da bu durum eski uygunsuz kanal tedavisinden kaynaklanıyorsa, eski kök kanal tedavisi yenilenerek dişin kök bölgesi sağlığına kavuşturulur.

Daha sonra dişin ağız içinde görünen kron kısmına devital bleaching denilen özel bir beyazlatma işlemi uygulanır. Gerekirse dişin beyazlatma öncesi fotoğrafı çekilir. Dişler üzerindeki plak ve taşlar temizlenir. Dişin arka tarafına beyazlatıcı malzemenin yerleştirilmesi için yuva açılır. Bu bölgedeki ölü diş özü yani pulpa dokusu, eski ve renklenmiş dolgu malzemeleri temizlenir. Beyazlatıcı ajanlar dişin dış kısmına değil, dişin kanalına ulaşan yoldaki iç kısmına uygulanır. Dişin renklenme derecesine göre, birkaç seans uygulanabilir. Seans aralarında diş, geçici dolgu ile kapatılır. Diğer dişlere denk, yeterli beyazlık sağlandıktan sonra başka bir ilaçla beyazlatıcı ajan nötralize edilir ve daimi estetik dolgu materyali ile diş kapatılır.

İdeal kanal tedavisi ile diş sağlığına kavuştuktan sonra eski renklenmesi geri dönmez.