Amalgam Dolgu Nedir?
Amalgam dolgu gümüş dolgu olarak da tanımlanır. Amalgam; gümüş, çinko, kalay ve bakır alaşımının, cıva ile karıştırılması ile elde edilir. Karışımın %45-50`sini civa oluşturur.
Amalgam dolguların insan sağlığını olumsuz etkilediği yönündeki tartışmalar, sürekli olarak gündemimizde yer almaktadır. Bu tartışmaların ana kaynağı, içindeki ağır metaller, özellikle de %50 oranındaki cıvadır. Ancak amalgam dolgunun içinde bulunan cıvanın, zehirli etkilerinin olduğuna dair kanıtlanmış bir belge bulunmamaktadır. Amalgam dolgulardan; buharlaşma, yeme, içme, çiğneme ve fırçalama gibi yollarla kabul edilebilir, az miktarda cıva, sürekli olarak vücuda salınmaktadır. Ancak yapılan pek çok araştırmada, amalgam dolguların yapımından ya da kullanımından çok, vücuda en büyük toksik etkinin, söküm esnasında olduğu ortaya çıkmıştır. Bu nedenle amalgam dolguların özel şartlar altında sökülmesi gerekir.
Amalgam Dolgu Sökümü ile Alakalı Kliniğimizde Uygulanan Yöntem
Kliniğimizde her alanda olduğu gibi amalgam dolgu söküm sürecinde de yüksek dikkat ve özen gösterilir.
Hastanın ilk muayene ile değişecek olan amalgam dolgusu tespit edildikten sonra aşağıdaki aşamalarla tedavi uygulanır;
- Amalgam dolgu sökümü yapılacak bölge rubberdam adı verilen özel bir örtü sistemi ile izole edilir. Rubberdam ile diş arasında açıklık kalıyorsa, diş eti bariyeri ile tam sızdırmazlık sağlanır.
- Amalgam dolgu çapı küçük frezler ile büyük parçalara ayrılarak ağız içinden uzaklaştırılır, varsa çürükler temizlenir.
- Kompozit dolgu uygulaması yapılır.
- Rubberdam çıkarılır, ağız içi suyla yıkanır.
- Dolgudaki yükseklikler alınır ve cila işlemleri yapılır.
- Koruyucu ekipman çıkarılır.
Ağızda bulunan amalgam dolgular için endişe duyulmasına gerek yoktur. Ancak bir şekilde sökümü gerektiğinde, yukarıdaki yöntemlerin uygulanması önemlidir.