BİZE ULAŞIN
tr

Biyolojik Diş Hekimliği, Bütünsel, Holistik Diş Hekimliği, Alternatif Tıp Kavramlarına Genel Bir Bakış

Son zamanlarda, özellikle pandemi sürecinin başlayıp toplulukların evlere kapanmak zorunda kalmalarıyla insanlar; küresel politikaları, hayatı, kendilerini, kısacası her şeyi sorgulamaya başladılar. Daha iyi, daha sağlıklı, daha güvenli bir hayat arzusuyla tıp alanında da farklı gelişmeler yaşandı.

Şimdiye dek yaygın bir şekilde kullanılan modern Avrupa tıbbı yetersiz bulunmaya ve buna alternatif yeni- eski tüm yöntemler irdelenmeye başlandı. Daha önce de var olan fakat bu yakın süreçle popülaritesini arttıran birtakım yardımcı tıp alanları merak edilmeye, uygulanmaya başladı.
Bütüncül, tamamlayıcı, fonksiyonel, biyolojik, holistik ve homeopatik tıp, Uzakdoğu- Çin tıbbı vb. Bu yazımızda ayrıntılara girmeden, kabaca genel özelliklerinden bahsedeceğiz. Daha sonraki blog yazılarımızda teker teker bu ekollere değinip, çarpıcı yönlerini vurgulayacağız.
Yardımcı tıp alanları sadece hastada oluşan sonuçları tedavi etmekle yetinmeyip, daha bütüncül ve sisteme, sebebe yönelik yaklaşımlar sergilerler. Ağız ortamından, genel sistemdeki rahatsızlıklar teşhis edilir. Bunun tam tersi de mümkündür. Ağız ve dişler, çene eklemleri insan vücüdunun bir parçasıdır, ayrı düşünülemez.
Biyolojik diş hekimliğinde, özellikle bağışıklık sistemi hastalıklarında, alerjik bireylerde ve çocuklarda biyouyumlu materyallerin önemi artar. Toksik uygulamalardan kaçınılır. Amalgam dolgular uygulanmaz.
Fonksiyonel diş hekimliğinde, bağışıklık son derece önemlidir. Güçlendirici takviyeler verilir. Hayat tarzı düzenlenir. Koruyucu hekimlik her zaman ön plandadır. Bağırsak floranı iyileştirmesi için çalışılır. Diğer tıp branşları ile sıkı bağlantılar söz konusudur. Örneğin basit bir diş sıkma vakasında hasta multidisipliner değerlendirmeler sonucu gerekli bölümlere yönlendirilir. Ortodonti, çene eklemi ve cerrahisi, KBB, psikoloji gibi alanlar kendi açılarından duruma bakarlar. Hastanın anamnezi de alınarak, kullandığı ilaçlar varsa, onların da yan etkileri kontrol edilir.
Homeopatide doğal ve genellikle bitkisel çözümler uygulanır. Ozon tedavileri, oksijen ve vitamin terapileri önerilir.
Asya tıbbında, vücudun belli noktalarından geçtiği düşünülen meridyenlerdeki aksamalar bulunarak tedavi edilir. Akupunktur tedavileri de benzer şekilde uzmanlarca uygulanır. Hastaların mizacına, kan gruplarına, ırklarına göre tedaviler önerilir.
Kısaca modern tıp artık eski- yeni kendisini tamamlayan her türlü, bilimsel kabul gören bilgi ile harmanlanarak, daha güçü bir şekilde insanları iyileştirmeye yönelik adımlar atabilmektedir.