BİZE ULAŞIN
tr

Biyomimetik Diş Hekimliği Nedir?

Biyomimetik ya da bir diğer ifade ile Biyomimikri; Latince «bios» (hayat) ve «mimesis» (taklit) kelimelerinden türemiştir. Doğadaki canlı ya da cansız her türden doğal kavram ve varlığın taklit edilmesi temeline dayanır.

İnsanların yaşamsal döngüsü içinde problemlerine çözüm bulmak için doğada bulunan sistemleri taklit ederek elde ettikleri, alet ve ekipmanlar, mekanizma ve sistemler ve dahi yapısal eserlerin tümü bu kapsamdadır.

Günümüzde bu türden bir yaklaşım ve bakış açısı, özellikle nanoteknoloji, malzeme teknolojileri, diş hekimliği, robot teknolojisi, yapay zekâ, biyomedikal, tıp teknolojileri, askeri donanım ve savunma endüstrisi, makina, inşaat ve mimari gibi alanlarda karşımıza çıkmaya başlamıştır. Doğanın sistemleri içindeki değişkenlerinin fiziksel özellikleri ve çalışma biçimlerinin incelenmesi ile elde edilen veriler ile ortaya çıkan tasarım, eser ve ürünlerin; biyo-tasarım, biyo-benzetim, biyo-ilham ve doğa-taklit gibi kavramlarla anıldığını görmekteyiz.

  • Yusufçuk ve Helikopter

Yusufçuğun uçuş stili ve dengesi helikopter üreticilerine  ilham kaynağı olmuştur. Her ne kadar yusufçuğu helikopter böceği olarak adlandırsak da, yusufçuk helikopter üretilmeden önce doğa da vardı.

  • Dulavrat Otu ve Velcro Bandı

İsviçreli mühendis Georges de Mestral, dulavrat otunun doğada yürüyüş yaparken çorabına  takılmasından esinlenerek kenetleme sistemini oluşturmuştur. Çırt çırtlı ayakkabılar buna en güzel örnektir.

  • Balıkçıl Kuşları ve Hızlı Tren

Teknolojinin doğadaki yansımaları arasındaki en güzel örneklerden biri de balıkçıl kuşlarıdır. Balıkçıl kuşları uzun gagaları sayesinde gökyüzünden suya çok hızlı dalabilmektedir. Balıkçıl kuşunun uzun gagalarının hızı arttırdığını gören Eiji Nakatsu, hızlı trenleri tasarlamıştır.

  • Yunus ve Concorde Uçak

Concorde uçaklarının tasarımında, yunusların burun kısmı ve kuyruk süzgeci etkili olmuştur. Yunusların burun kısmının örnek alınmasının sebebi, havanın dış yüzeyde yaptığı sürtünmeyi azalmasıdır. Yunusların kuyruk yüzgecinin suyun üzerinde motor görevi görmesinden etkilenen mühendisler, concorde uçaklarının motorlarını uçağın arka kısmına yerleştirmişlerdir.

Biyomimetik Diş Hekimliği, dişlerinizin doğal şeklini ve görünümünü kopyalayarak diş eti ve dokusunu koruma konusunda uzmanlaşmıştır. Tedavi sırasında dişinizin yapısının ve materyalin korunması birincil düşüncedir. Biyomimetik Diş Hekimliği, dişleri doğal formlarını ve görünümlerini taklit edecek şekilde restore eder. Geleneksel restoratif prosedürlere kıyasla uzun süreli ve bakteri içermeyen sonuçlar sağlar

Neden Biyomimetik Diş Hekimliğini Seçmelisiniz?

Hastaların diş tedavileri için Biyomimetik Diş Hekimliği / Diş Hekimi’ni  seçmelerinin çeşitli nedenleri vardır. Bunun birkaç faydası şöyle özetlenebilir.

  • En minimal invaziv tedaviyi kullanarak dişlerinizin şeklini korur,
  • Dişlerinizi kron tedavisine hazır hale getirmek için minimum çalışmayla doğal dokulardan en az aşındırmaya ihtiyacınız olur,
  • Diş kırıklarının önlenmesini sağlar,
  • Operasyon sırası ve sonrası ağrı hissinin giderilmesinde öncüdür,
  • Hasarlı veya enfekte dişleri doğal şekline döndürmeyi hedefler.

Biyomimetik Diş Hekimliği’nin 4 İlkesi:

  • Doğalı Taklit: dişin ve çevresi dokuların anatomik yapılarını ve sınırlarını çok iyi gözlemler. Yapılan yeni restorasyonu da malzeme seçiminden uygulamanın tamamına kadar bu gözlemden dayanak alarak tamamlar.
  • İleri Teknoloji: Hasar görmüş dişi restore etmek için güçlü mukavemete sahip, dayanıklı diş renginde kompozitler veya seramikler kullanılır.
  • Ultra Konservatif Tedavi: Bu teknik, doğal olan herhangi bir diş yapısının çıkarılmasını önlemek için aşındırma ihtiyacını azaltır ve pulpadan uzak kalarak kanal tedavisi ihtiyacını azaltır.
  • Estetik Mükemmelik: Her restorasyonun hedefi doğal dişleri andıran bir sanat eseri meydana getirmektir.

Biyomimetik diş hekimliğinde kullanılan en çok aranan bileşenler şunları içerir:

Kronlar, inleyler ve onleyler yapmak için kullanılan kalsiyum fosfat bazlı bir seramiktir. Doğal dişler mineral hidroksiapatitten oluşur. Bu, bu seramiklerin zarar görmüş mine için ideal bir alternatif olduğu anlamına gelir.

Biyomimetik bir diş hekiminin rehberliğini takip ederseniz, doğal dişlerinizi  koruyabilir ve gereksiz acı verici işlemlerden uzak durabilirsiniz.

 

Biyomimetik bir diş hekiminin rehberliğini takip ederseniz, doğal dişlerinizi  koruyabilir ve gereksiz acı verici işlemlerden uzak durabilirsiniz.