BİZE ULAŞIN
tr

Bruksizm’in Çözümü Biyolojik Toksin Uygulaması

Bruksizm (diş sıkma veya gıcırdatma), genellikle uyku esnasında meydana gelen çene hareketleri olarak adlandırılabilir. Bu çene hareketleri esnasında çiğneme kasları çok fazla çalışır ve sonucunda dişlerde aşınmalara, çene eklemi ve kas ağrılarına veya çiğneme kaslarının (özellikle masseter kasının) aşırı gelişmesine bağlı olarak estetik problemlere yol açabilir.

Bruksizmin en önemli nedenlerinden biri olarak stres gösterilmektedir. Kişi gün içinde yaşadığı stresi gece bilinçaltı olarak dışa vurur ve diş sıkar veya gıcırdatır. Kişilerin büyük çoğunluğu ağrılı semptomlar ortaya çıkana kadar dişlerini sıktığının farkında olmayabilir. Bruksizm sonucu görülebilecek problemler;

Dişlerde aşınma, kırılma ve hassasiyet
Dişeti çekilmesi ve bunu devamında dişlerde görülen hareketlilik
Çene ve boyun kaslarında görülen ağrı ve hassasiyet
Çene ekleminden ses gelmesi ve ağrı
Çene kaslarının aşırı çalışmasına bağlı olarak yüzde şekil değişmesi veya asimetri olarak sıralanabilir.
Günümüzde bruksizm tedavisinde en çok tercih edilen yöntemlerden biri de biyolojik toksin tedavisidir.

Biyolojik Toksin, C. Botulinum isimli bakteriden üretilen nörotoksik bir protein türüdür. Bu protein kasların işlevselliğini azaltarak kasın kasılmasını engeller. Biyolojik Toksin ilaç olarak serebral palsi, baş-boyun kasılmaları, post-spinal yaralanmalara bağlı spazmlar gibi birçok kas hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır.

Masseter (Çiğneme kası) biyolojik toksin uygulaması

Bruksizme bağlı olarak kişilerde zamanla çene eklem ve kaslarında ağrı, dişlerde aşınmalar ve çene kaslarının aşırı gelişmesine bağlı olarak yüz şeklinde değişiklikler görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda bruksizmin etkilerini azaltmak ve kişinin ağrılarını gidermek amacıyla masseter biyolojik toksin uygulaması sıklıkla uygulanan yöntemlerden biridir. Bu tedavi yönteminde masseter denilen çiğneme kasına farklı noktalardan biyolojik toksin enjeksiyonu yapılır.

Masseter biyolojik toksin uygulaması sonrası kas iletimindeki azalmaya bağlı olarak çene eklemi ve dişlere uygulanan aşırı kuvvetin engellenmesi amaçlanmaktadır. Biyolojik Toksin uygulanmasının ardından 2-3 hafta içerisinde kişi etkisini görmeye başlar ve tam etkisinin ortaya çıkması 6 haftayı bulabilir. Masseter biyolojik topksin uygulaması işleminde dikkat edilmesi gereken noktalardan bazıları;

İşlem sırasında masseter kasının bütün tabakalarının etkilendiğinden emin olunmalıdır.
Enjeksiyon sırasında Parotis tükrük bezinin etkilenmemesi gerekir
Masseter biyolojik toksin uygulaması tedavisinde hastalarımızın bilmesi gereken en önemli nokta bu enjeksiyonun, kişinin bruksizm problemini ortadan kaldırmayacağıdır. Bruksizm, santral sinir sistemi kaynaklı bir problemdir. Biyolojik Toksin uygulaması bruksizm sonucu kaslarda oluşan patolojik etkileri ortadan kaldırmayı amaçlar. Hasta her ne kadar diş sıkma isteği duysa da çiğneme kası kasılamayacağı için çene eklemi, dişleri ve kaslarına daha az yük binecektir.