BİZE ULAŞIN
tr

Çocuklarda Şeffaf Plak Tedavisi

Merhabalar, Ben Ortodonti Uzmanı Dr. Dt. Ayşegül Ural Özay. Sizlere bu yazımda, günümüzde daha çok görünmez estetik bir tedavi olması sebebiyle yetişkinler tarafından tercih edilen şeffaf plak tedavisinin, çocuk hastalar için de oldukça yararlı ve tercih edilebilir bir tedavi olması hakkında bahsedeceğim.

Çocuklarda şeffaf plaklar yetişkinlerde olduğu gibi, çapraşık dişlerin çene içerisinde düzgün bir şekilde sıralanmasını ve çeneler arası kapanış bozukluklarının düzeltilmesini sağlayan sabit tel tedavisine estetik bir alternatif olarak kullanılabilir.

Estetik görünümünün yanı sıra kullanım kolaylığı da çocuklar için tercih sebebi olabilir. Sabit tel tedavisinin aksine takılıp çıkarılabilen şeffaf plakların, çıkarılabiliyor olması kullanımının rahat olmasını sağlayan en önemli özelliğidir. Yemek yerken çıkarıldığı için tedavi boyunca tel tedavisinde olduğu gibi yasak yiyecek ve içecek olmayacaktır. Özellikle çocukların çok sevdiği bazı yiyecekler tel tedavisinde yasaktır, plak tedavisinde böyle bir kısıtlamanın olmaması motivasyonu arttırmaktadır. Diş fırçalarken plaklar çıkarıldığı için çocuk hastamız alıştığı şekilde dişlerini fırçalayıp, plaklarını da kolayca akan suyun altında fırçalayabilmektedir. Sabit tel tedavisine göre plak tedavisinde ağız hijyeni daha iyi ve kolay sağlanabildiği için çürük ve diş eti problemlerine çok daha az rastlanmaktadır.

Günümüzde şeffaf plakları çocuklar için daha ilgi çekici hale getirebilmek için plakların üzerine yapıştırabilecekleri, sevdikleri kahraman ya da objelerin etiketleri üretilmiştir. Yetişkinlerde olduğu gibi çocuk hastalarda da plak tedavisinin tel tedavisine göre daha kısa sürüyor olması, çocukların motivasyonunu arttırmaktadır.

Çocuklarda şeffaf plak tedavisinin önemli bir avantajı da çeneler ile ilgili sorunları düzeltirken aynı zamanda dişlerdeki çapraşıklık veya dişler arasındaki boşlukların da düzeltilebilir olmasıdır. Bu sayede çocukları uzun süren iki tedaviyle sıkmadan, kısa sürede tek tedaviyle istenilen sonuca ulaşılabilir.

Bütün bu avantajları sebebiyle çocuk hastalarda da gönül rahatlığıyla plak tedavisini tercih etmekteyiz. Şeffaf plak tedavisine başladığımız çocuk hastalarımızdan iki önemli isteğimizden biri, yemek saatleri ve diş fırçalama dışında plaklarını sürekli takmaları, diğeri ise plaklarını ağızdan çıkardıklarında zarar görmemeleri ve kaybolmamaları için sevimli plak kutularının içine koymalarıdır. Herkese sağlıklı ve güzel bir gülümseme dilerim.

Çocuklarda şeffaf plak tedavisinin önemli bir avantajı da çeneler ile ilgili sorunları düzeltirken aynı zamanda dişlerdeki çapraşıklık veya dişler arasındaki boşlukların da düzeltilebilir olmasıdır.