BİZE ULAŞIN
tr

Diş Aşınmaları

Yaş aldıkça çekildiğimiz fotoğraflarda dişlerimizin daha mat, daha sarı ve daha kısa olduğunu gözlemleyebiliriz. Dişlerimiz çürükten bağımsız çeşitli sebepler ile aşınabilir.

Oral Diagnoz (İlk Muayene)
11/02/2023
1.007

Yaşla beraber fizyolojik aşınmalar olabileceği gibi farklı sebeplerle patolojik aşınmalar da oluşabilir.

Dişteki Aşınmaların Sebepleri

1) Diş Sıkma: Dişlerimizin kole dediğimiz diş etine yakın kısımlarında, dişi koruyan mine tabakası incedir. Diş sıkmaya bağlı oluşan gerilim, diş kolelerinde stres oluşturur ve buradan ince olan mine dokusunu minik minik kaldırır. Bu minik kırılmalar zamanla büyüyüp birleşerek kama defekti dediğimiz görüntüye neden olur. Diş sıkmanın daha ilerlediği vakalarda kole defektleri ile birlikte arka dişlerin çiğneme yüzeylerinde düzleşme, ön dişlerin kesici uçlarında tırtıklar, diş boylarında kısalmalar gözlenir.

2) Diş Fırçalama Alışkanlıkları: Fırçalamada kullanılan yöntem, fırçalama kuvveti, fırçalamanın zamanı, fırçalamanın süresi ve sıklığı da dişte oluşan aşınmalara neden olabilir.

3) Diş Fırçaları: Fırça kıllarının yapıldığı materyal, fırça kıllarının sayısı ve fırça üzerindeki yerleşimi, fırça kıllarının sertliği diş aşınmalarında faktör olarak gösterilebilir.

4) Diş Macunları: Macun içerisine dişin temizlenmesini sağlayan aşındırıcılar konur. Bu aşındırıcıların boyutlarının ve miktarının fazla olması dişte aşınmalara sebep olabilir. Diş macunlarının aşındırma kuvvetini belirleyen RDA değerleri vardır. RDA değeri yüksek macun kullanımında diş aşınmaları daha fazla gözlenir.

5) Asitli İçecek ve Yiyeceklerin Fazla Tüketilmesi : Asitler dişte madde yıkımına neden olur. Asit içeren besinlerin fazla ve sık tüketilmesi dişte aşınmaların artmasına neden olur.

6) Sistemik Hastalıklara Bağlı Regürgitasyon: Çeşitli hastalıklarda mide içeriğinin ağız içine gelmesi ile midedeki asidik içerik dişlere temas eder ve bu da dişlerde aşınmalara sebep olur .

7) Yaş: Dişlerin kullanıma bağlı olarak zamanla dişte fizyolojik aşınmalar oluşabilir.

8) Parafonksiyonel Alışkanlıklar: Kalem ısırma, tırnak yeme gibi kötü alışkanlıkların uzun zaman yapılması dişlerde aşınmalara sebep olur.

9) Mesleğe Bağlı Deformasyonlar: Dişler arasında ince ve sert materyallerin tutulması da dişlerdeki aşınmaların nedenleri arasındadır. Marangozların çivi, terzilerin iğne, müzisyenlerin özellikle üflemeli çalgıları dişleri arasında tutması sonucu aşınmalar buna örnektir.

Aşınmaların tedavisinde; aşınmaların oluşmasını önleyici uygulamalar, aşınmaların ilerlemesini durdurucu uygulamalar, aşınmaları restore edici uygulamalar yapılır.