BİZE ULAŞIN
tr

Diş Aşınmalarının Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri

Diş aşınması ağız içinde çürükten bağımsız olarak gelişen diş sert doku kaybıdır. Diş aşınmaları yaşlanma sonucu, tamamen fizyolojik olabilir. Ancak estetik sorun, hassasiyet ve fonksiyon kaybına neden olduğu durumlarda tedavi edilmesi gerekmektedir.

Diş Aşınmasının Sebepleri

1-Yanlış Beslenme

Asitli yiyecek ve içeceklerin çok tüketilmesi diş aşınmasına neden olabilir. Ph değeri 5.5’ten düşük olan her şey dişimize zarar verebilir.

2-Yanlış Diş Fırçalama

Dişlerin çok sert, sık ve yatay fırçalanması, diş minesi kaybına ve diş eti çekilmesine sebep olabilir.

3-Yanlış Diş Macunu Kullanımı

Kullanılan diş macunu içindeki aşındırıcılar (abrasivler) çok fazla ise diş minesinin aşınmasına sebep olabilir.

4-Çeşitli Biyolojik Rahatsızlıklar

Hormonal bozukluklar, alkolizm , anoreksia nervosa, sindirim sistem hastalıkları ve gebelik mide asidinin artmasına sebep olduğu için ağız içinde asidin dişlere temas ettiği yerlerde aşınmalar meydana gelebilir.

5-Bruksizm

Diş aşınmalarına en iyi örnek diş sıkma ve gıcırdatma olarak adlandırılan bruksizm olgulardır. Bruksizm’de dişlere uzun süreli ve çok fazla kuvvet uygulanır ve basınca maruz kalan dişlerin uç kısımlarında aşınmalar başlar, tedavi edilmesi durumunda diş kaybına kadar gidebilir.

6-Çeşitli Alışkınlıklar

Tırnak yeme, tütün çiğneme, pipo kullanımı vb. alışkanlıklar ön dişlerin uç kısımlarında aşınmalar meydana getirebilir.

Diş Aşınmasının Tedavileri

1-Korunmaya Yönelik Yaklaşımlar

Beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi çok önemlidir. Aşırı tatlı, asitli yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi sık ise yemeklerden sonra peynir gibi kalsiyum ve fosfat içeren nötralize edici gıdaların yemesi faydalıdır.
Aşırı kuvvetle ve yanlış teknikle fırçalamaktan vazgeçilmelidir. Diş hekiminizin tavsiyelerine uyarak dişler günde 2 kez yumuşak bir fırça ile dairesel hareketler ile fırçalanmalıdır. Aşındırıcı içeren diş macunlarından da vazgeçilmesi gerekmektedir.
Diş sıkmadan dolayı bu aşınmalar olduysa koruyucu gece plağı veya botox tedavisi önerilmektedir.
2- Tedaviye yönelik Yaklaşımlar

Aşınma sonucu incelmiş veya ortadan kalkmış mine dokusu hassasiyetin en temel sebebidir. İncelmiş mine bölgelerine uygulanan hassasiyet giderici jeller, florid ve lazer uygulanan hassasiyet uygulamaları oldukça başarılı sonuçlar vermektedir
Aşınmanın ileri derecede olduğu durumlarda hem estetik açıdan hem de fonksiyonel açıdan daha komplike tedaviler tercih edilmelidir. Diş aşınmasının miktarına göre tercih edeceğimiz restoratif tedavi seçenekleri de kendi içinde çeşitlilik gösterir.
Restoratif Tedaviler;

Estetik ve dişle bire bir uyumlu kompozit dolgular,
Yaprak porselenler (laminate venerler)
Onley restorasyonları, kuron ve köprü restorasyonları gibi tedavi seçeneklerinden oluşan doğru bir planlama ile dişlerin eski sağlıklı form, renk, boyut ve pozisyonuna gelmeleri sağlanır.