BİZE ULAŞIN
tr

Diş Çürüğü Bulaşıcı Mıdır?

Diş çürüğü, genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Karbonhidrat içerikli besinlerin sık tüketilmesi, bu besinlerin bakteriler tarafından fermente edilip ve fermantasyon sonucunda asit üretimi diş çürüğüne neden olur.

Diğer bir ifadeyle diş çürüğü birçok faktörün etkisi ile meydana gelen bir olaydır ve bunlardan birinin yokluğunda çürük oluşmamaktadır.

Çürük oluşturan başlıca faktörler;

Tükürüğün kıvamı ve akış hızı,
Tükürükteki bakterilerin sayısı,
Yetersiz flor alımı,
Karbonhidrat ağırlıklı beslenme,
Ağız bakım alışkanlıkları,
özellikle şekerli ve unlu yiyeceklerden sonra ağızda kalan artıkların oluşturduğu bakteri plakları ve asitlerdir.

Özellikle bu asitler diş minesinin bozulmasına, diş çürüğünün başlamasına; bakteri plaklarındaki asit de diş yüzeyini koruyan minerallerin yok olmasına neden olmaktadır.

Çürük Diş Nedir?

Dişler üzerindeki yapışkan yapıdaki bakteri plağı, diş minesine saldıran asitlerin, dişlerle sürekli temas halinde olmasına neden olur ve diş yüzeyi zamanla parçalanır. Çürük dişler, genelde soğuk ve sıcağa daha duyarlıdır. Azı dişlerin çiğneme yüzeyleri ve ön dişlerin arkası, genel çürük başlama bölgeleridir. Diş yüzeylerindeki çukur ve oluklar plağı hapsederek dişin çürümesine neden olur. Şekerli ve nişastalı gıdaların tüketiminden sonra dişlerin temizlenmemesi, plaklarda bulunan bakterilerin üremesini hızlandırır. Bu durum da diş minesinde küçük açıklıklara veya deliklere yol açar. Bakteriler bu açıklıklardan ve deliklerden dentin adı verilen katmana ulaşır. Dentin, diş yüzeyine göre daha yumuşak ve aside daha az dirençli bir bölgedir. Dentini kaplayan bakteriler ve asitler, dişin çürümesine ve diş ağrısına neden olur.

Diş Çürüğü Bulaşıcı Mıdır?

Diş çürüğü bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Ağız içerisindeki çürüklerden diğer dişler de etkilenir. Genellikle bu tabloyu komşu dişlerin birbirini etkileyerek ara yüz çürüklerinin oluşması şeklinde görürüz.

Diş çürüklerini önlemek için;

Karbonhidrat tüketimini azaltın, nişasta ve şekerli besinlerin asit miktarını azaltmak için öğünlerle birlikte tüketin.
Günde en az iki defa dişlerinizi fırçalayın.
Diş ipi, ara yüz fırçası ve ağız duşu kullanın.
Düzenli olarak 6 ayda 1 diş hekiminizi ziyaret edin.