BİZE ULAŞIN
tr

Diş Hareketleri

Ağız dinamiğinde her zaman hareket mevcuttur. Kemiklerde, yumuşak dokularda, ağız sıvılarında, dişlerde her yaşta görülür. Fizyolojik yani normal sayılacak hareketlerin yanında, psikolojik sayılacak hareketlenmeler de olabilir.

Çocuklardaki ve bebeklerdeki diş sürmeleri ile gençlerdeki yirmi yaş dişi sürmesi fizyolojik sayılır. Çoğu zaman işlem gerektirmez. Yaşla beraber dişlerdeki aşınmalar ve destek dokulardaki kemik yıkımları da belli oranlarda normaldir. Ayrıca ağız içindeki çarpık dişlenmeyi düzenleyip, oklüzyonu, kapanışı ve estetiği sağlamak amacı ile yapılan ortodontik tedaviler de dişleri hareket ettirerek uygulanır. Uygulanan basınçlar kontrollü olduğundan patoloji geliştirmez.

Bazen yirmi yaş dişleri yer darlığı vb sebeplerle öndeki dişleri iter. Bu durumda yirmi yaş dişlerin çekimi gerekir.

Çocuklarda alttan gelen ana dişler de süt dişleri iterek hareketlendirir. Doktor kontrolü ile ne yapılacağına karar verilir.

Diş hareketlerinin ve uzamalarının en önemli sebeplerinden biri periodontal sorunlardır. Diş eti iltihabı ile seyreden hastalıkların yıllar boyu yaptığı tahribatlar sonucu alveol kemiğinde erimeler, dişlerde aralanmalar ve hareketlilik görülür. Eğer periodontolog kontrolü olmaz ise uzayan ve sallanan bu dişler çekime gider. Dişlerin bu yer değiştirmesine ‘migrasyon-göç etme’ denir.

Diş çekimleri sonrası protetik tedavi ile doldurulmayan boşluklar da yan dişler ve karşısındaki diş (antagonisti) tarafından doldurulmaya çalışılır. Diş devrilmeleri, uzamaları ile sonuçlanır. Daha sonra yapılacak tedavileri de zorlaştırır.

Özellikler canlı dişlerde diş kesimi yapıldıktan sonra eğer geçici kuron ya da köprüler uzun süre takılmazsa (bir hafta ve fazlası) kesilen dişler uzayıp, kapanışı ve dolayısıyla protez uyumunu bozar.

Diş minesinin aşınması, darbeler, diş sıkma ve gıcırdatma, çeşitli ağız ve diş kazaları, ortodontik tedavilerin sonucu da diş kayması ortaya çıkarabilir. Genellikle dişler mezialize olur yani ön tarafa doğru hareketlenir.

Doğal kaymayı önlemenin yanı sıra diş tellerini çıkardıktan sonra meydana gelen kaymaları da durduracak tedbirler alınmalıdır. Düzenli diş hekimi kontrolü ve iyi bir ağız hijyeni sağlanarak sağlıklı olmak mümkündür. Asitli, şekerli gıdaların azaltılması , ara yüz fırçaları ve diş ipi kullanımı, diş fırçalama, ağız duşu kullanımı yapılabilecek en kolay uygulamalardır.