BİZE ULAŞIN
tr

Diş Hekimine Giderken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Düzenli diş hekimi kontrolünün önemi ile ilgili daha önce yazılarımız olmuştu. Bu yazımızda da ister muayene için ister tedavi için olsun hekime giderken dikkat edilmesi gerekenler üzerinde duracağız. Hayatın koşuşturmacasında, planlama yapılmadan günlük yaşam sürdürülse de bazı konularda planlama yapmak, küçük adımlar koymak sanırım yapılacak işi kolaylaştıran yöntemlerdendir. Gitmeden önce aranıp randevu alınmalı, alınan randevuya gidilemeyecekse yine aranıp bilgi verilmelidir. Randevu saatine sadık kalınmalı, çok erken ya da geç gidilmemelidir.

Oral Diagnoz (İlk Muayene)
11/02/2023
1.136

Daha önce yapılan tedaviler ile ilgili belgeler, çekilen röntgenler varsa onlar da randevuya götürülmelidir. Kullanılan sistemik ilaçlar bilinmeli ve sorulduğunda söylenmelidir. Bununla beraber bulaşıcı bir hastalık varsa dürüstçe hekim ile paylaşılmalıdır. Sistemik hastalığı takip eden tıp hekiminin yazdığı bir bilgilendirme mesajı varsa unutulmamalıdır. Ağızdaki sorun ya da en azından sorunun oluşturduğu şikayet net olarak belirlenmeli (Eğer hekime gidildiğinde unutulacaksa küçük notlar alınmalı) ve hekime aktarılmalıdır.

Tedavi sürecinde fotoğraf alınacaksa mümkün olduğu kadar nötr renklerde kıyafetler ve makyajsız bir cilt ile gidilmeli, eğer makyaj varsa en azından işlem öncesi ruj ve yanaktaki pudra/fondöten silinmelidir. Eğer makyajsız yapamam derseniz, işlem sonrası makyajınızı yenilemek için ürünlerinizi yanınıza alabilirsiniz.
Randevunun hemen öncesinde soğan, sarımsak gibi kokulu gıdalar tüketilmemeli, sigara içilmemelidir. Dişler fırçalanmalı ve randevuya öyle gidilmelidir.

Dental tedaviler stresli olabilmektedir. Daha önce tedavi sırasında yaşanılan olumsuzluklar varsa; bunlar hekim ile paylaşılmalı ancak bu konuda endişe duyulmamalıdır. Eğer bir korkunuz varsa bunu hekime söylemek, hekimin sizi rahatlatması ve tedavi sürecinin sağlıklı ilerlemesi bakımından önemlidir.
Tedaviler kişiye özgüdür, başkalarına uygulanan tedaviler sizin için uygun olmayabilir. En doğru tedaviyi belirleyecek yine hekimin kendisidir. Çevreden duyulan söylemler çoğunlukla eksik ya da yanlıştır. Bu nedenle başkasına yapılan tedavilerin uygulanması konusunda ısrarcı olunmamalıdır.

Tedavi çeşitlerine göre, tedavi süreleri de değişiklik göstermektedir. Tek seansta bitebilen tedaviler olduğu gibi 6 ay ya da daha uzun süren tedaviler de bulunmaktadır. Tedavilere başlamadan bunun bilgisini almanız, sürece hakim olmanızı sağlar. Eğer kısa süreliğine tedavi uygulanacak yerde olacaksanız tedavilere başlamadan bunu hekiminize söylemeniz, tedavi randevularının ayarlanması için önemlidir. Ağız tedavilerini karşılayan bir sigortanız varsa, tedavilere başlamadan önce paylaşabilirsiniz.

Özellikle tedavi randevularına tok karnına gidilmelidir. Kapsamlı ve zor tedaviler için işlem sonrası size destek olacak bir refakatçiniz olması süreci kolay atlatmanızı sağlayacaktır.