BİZE ULAŞIN
tr

Diş Hekimliğinde Radyolojinin Önemi

Diş Hekimliğinde Radyolojinin Önemi Betül Çırak diş eksikliği, diş hekimi, diş muayenesi, radyoloji bir gerçekte ancak doğru bir tanı ile mümkün olur. Muayenede doğru tanıyı radyolojiyi büyük taşır. Dişler kistler, gömülü dişler, diş yapısına bağlı kemik kayıpları gibi sorunları doğru şekilde dişler sağlar.

Röntgenin hangi sıklık ile ilgili; terbiye ve diş hekimliği için, uygun görerek. Bazı 6 ayda bir röntgen hazırlama programı. Fazla sayıda malzeme tercih edilen bir ürün olarak röntgen çekici olmalıdır. Böyle korunmada tekrar sorun yaşamak riskli çok daha acı.

Diş eti analizi olan daha iyi bir röntgen çektirmeleri gerekir. Bu sayede aslında normal olarak kontrol edilebilir.

RÖNTGEN ÇEŞİTLERİ

ağız içi ve ağız olmak üzere iki çeşit röntgen tipi mevcuttur.

AĞIZ İÇİ RÖNTGENLER

⁃ Bite – Kanat radyografisi
⁃ Periapikal radyografi
⁃ Okluzal radyografi

AĞIZ DIŞI RÖNTGENLER

⁃ Panoramik radyografiler
⁃ Tomografiler
⁃ Sefalometrik projeksiyonlar
⁃ Sialografi
⁃ Bilgisayarlı tomografi

Kliniğimizde kullanılan dijital radyografiler, röntgen tekniklerinin en yenilerinden biridir.
Bu teknik ile %80 oranında ayarlanabilmektedir.
Diş hekimliğinde kullanılan radyografilerde dozu ne kadar az olsa da uygulamada eğitimde koruyucu kurşun önlüklerin kullanımı X-ray ışınlarının eğitimlerinin bezi bölgelerinin özellikle de de kadrajında eğitimlerini önemseyen kişilerdir.

EN ÇOK KULLANDIĞIMIZ PANORAMİK RÖNTGEN’İN AVANTAJLARI NELERDİR?

Panoramik röntgen diş çürüğü, çenedeki kistik ve tümoral oluşumlarla ilgili erken teşhis olanağı sağlar. Tüm dişlerin görüntüsü tek bir röntgen üzerinde görülebilir. Kliniğimizde her bir hasta için Panoramik Röntgen çekilip işlem yapılmaktadır. Tecrübelerimiz göstermiştir ki, hem hasta hem de hekim için en doğru süreç budur.

PERİAPİKAL RÖNTGEN

Panoramik radyografilerde tespit edilen şüpheli durumlar hakkında daha detaylı görüntü alınması amacı ile kullanılan, sadece birbirine komşu birkaç dişin ve bu dişleri çevreleyen kemik dokusunun görüntülenebildiği bir ağız içi görüntüleme tekniğidir.

TME GRAFİĞİ

Temporamandibüler eklem hareketlerinin ve buna bağlı sorunların tespiti için kullanılır.

DENTAL VOLUMETRİK TOMOGRAFİ

3 boyutlu incelemelerin gerekli olduğu durumlarda, 2 boyutlu panoramik radyografiler yetersiz kalmaktadır. Bu yöntem ile hastalarımızda incelenebilecek durumlar arasında;

⁃ Dentamatsillofasiyal muayenesi, muayenehane yerinde implant yerleşimi için hazırlık
prosedürlerinin uygulanması . Kanal kemiklerinin incelenmesi, Gö Gömük seçimlerinin boyutlarının 3 boyutlu incelemeleri, ⁃ Kök kırıklarının incelenmesi, ⁃ Periadontal ve periapikal kemiklerinin kemik defektlerinin incelenmesi, ⁃ grefti uygulamalarının değerlendirme ve takibi yer almaktadır. .