BİZE ULAŞIN
tr

Diyabet ve Diş Eti Hastalıkları İlişkisi

Diyabet, kişilerin hayat kalitesini değiştiren pek çok sağlık problemlerine sebep olan ve toplumumuzda da oldukça yaygın görülen kronik bir hastalıktır. Diş eti hastalıkları ise diyabet hastalığının 7. komplikasyonu olarak literatürde yerini almıştır. Bu iki hastalık arasındaki ilişkiyi ve ne yapmamız gerektiğini blog yazımda anlattım. İyi okumalar dilerim.

Diyabet (Diyabetes Mellitus) vücudumuzda pankreas adlı salgı bezinin istenilen düzeyde insülin hormonu üretememesi veya ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda oluşan ve hayat boyu süren bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Başka bir ifade ile diyabet, vücudun şekeri kullanamaması sonucunda kandaki şeker miktarının normalin üstüne çıkarak vücuda zarar vermesidir.

Dünyada 171 milyon civarında diyabet hastasının olduğu ve bu rakamın 2030 yılında 366 milyona yükselebileceği hesaplanmaktadır.

Diyabetin varlığını gösteren belirtiler; aşırı su içme, iştahın açık olması, gece gündüz sık idrara çıkmak, ciltte kuruma ve pullanma, sürekli halsizlik ve yorgunluk, yaraların geç iyileşmesi, bazen bulanık görme ya da görme yetisini kaybetme şeklindedir.

Diyabet hastalarında ağız içinde de birçok değişiklik görülmektedir. Bunları ağız kokusu, dilde yanma, tükürük akışında azalma, ağız içinde kuruluk, dudak köşelerinde çatlamalar, ağızda mantar oluşumu, tekrarlayan apseler olarak sayabiliriz. Diş eti kanamasıyla kendini belli eden diş eti hastalıkları da diyabet hastalığıyla çoğunlukla ilişkilidir ve diyabet hastalığının kronik komplikasyonlarından biri olarak görülebilmektedir.

Özellikle kontrol altında olmayan diyabet hastalarında ve düzensiz glisemin kontrolü olan bireylerde periodontitis dediğimiz kemik kaybının görüldüğü diş eti hastalıkları oluşması çok olasıdır. İlginç bir şekilde şu anki bilgilerimizle diş eti hastalığına sahip olmanın da (özellikle kemik kaybının da olduğu durumlarda) diyabet hastalığı için bir risk faktörü olduğunu biliyoruz. Yani bu iki hastalığın birbirini etkileyen çift yönlü bir ilişkisi olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle diyabet hastalarında diş ve diş etlerinin bakımı çok önemlidir.

Peki diyabet hastaları “özellikle” hangi durumlarda diş hekimine başvurmalıdır?
✓ Diş etlerinde kanama
✓ Diş eti apsesi
✓ Ağız kokusu
✓ Dişlerde sallanma
✓ Diş etlerinde kızarıklık ve şişlik
✓ Diş eti çekilmesi
✓ Uyumu bozulmuş protez varlığı
✓ Yerine oturmayan protezler

Diyabet hastaları diş ve diş eti sorunlarına nasıl engel olabilir, neler yapmalıdır?
• Diyabet hastaları, florlu diş macunu ile dişlerini düzenli fırçalamalıdırlar. Ara yüz temizliği için diş ipi ve ara fırça gibi ek ürünler kullanmaya dikkat etmelidirler. Çıkarılabilen protezlerin de aynı şekilde hijyenine dikkat edilmelidir.
• Kandaki glukoz seviyesini korumak ve doktor kontrolünde olmak önemlidir.
• Diş eti problemi fark edildiğinde muhakkak diş hekimine başvurulmalıdır.
• Bol su tüketimi oldukça önemlidir.
• Sigara tüketiminden kaçınılmalıdır.
• Senede 2 kere düzenli diş hekimi kontrolüne giderek, mevcut sorunlara karşı ilerlemeden önlem alın. Diş hekiminizi hastalığınız konusunda bilgilendirmelisiniz.

Diş eti hastalıkları ve diyabet arasındaki ilişki, sistemik bir hastalığın ağız içi enfeksiyona yatkınlığı artırdığı ve enfeksiyon oluştuktan sonra ağız içi enfeksiyonun sistemik hastalığı şiddetlendirdiğine iyi bir örnektir. Dünyanın en sık görülen kronik hastalıklarından biri olan diyabetin yaygın olumsuz risklerinden olan diş eti hastalıklarına yakalanmamak için bazı önlemler almanız ve kontrollerinizi yaptırmanız, yaşam kalitenize büyük katkı sağlar.

Dünyada 171 milyon civarında diyabet hastasının olduğu ve bu rakamın 2030 yılında 366 milyona yükselebileceği hesaplanmaktadır.