BİZE ULAŞIN
tr

Estetik Dolguların Başarısını Etkileyen Faktörler

Hastalar artık daha uzun yaşamakta ve doğal dişlerini daha uzun süre kullananlar. Restoratif tedavi yöntemlerinin seçimiyle birlikte; yeni gelişmiş restoratif materyallerin ve kullanımların kullanımı dental restorasyonların ömürlerini çok etkilemiştir. Geçen 10-20 yıl restoratif materyallerin kullanımı ile belirgin ilgili değişiklikler olmuş ve arka bölge dişlerinin restorasyonunda estetik kaygılar ön plana çıkmıştır.

Hasta İle İlgili Faktörler:
Yapılan yapıların estetik dolguların başarısı, yüzeydeki yüksek çürük riski ve diş sıkma (bruksizm) etkisi. Sigara içenlerde bu riskin 2 kat daha fazla olduğu belirtilir. Yaş ve ağız kuruluğu da restorasyonların ömrünü azaltmaktadır.

Restore Edilen Diş İletimi İlgili Faktörler:
Estetik dolgu yapılan dişin hacim olarak geniş olması, kanal tedavili olması, arkadaş bölgesi olması ve daha çok çevre basıncına maruz kalması başarıyı olumsuz yönde etkileme etkisi.

Hekimin Yeteneği ve Tecrübesi:
Hekimin bilgi taşıması ve tecrübesi, yapılan estetik dolgunun başarısı ve ömründe factorlendendir. Hekimin diş dokusuna zarar verme gücü sadece dişleri uzaklaştırmayı büyük önem arz etmektedir. Özellikle ön bölgede yapılan dolgularda, doğru renklendirmeyi sağlamak ve pürüzsüz bir cilalama yapmak restorasyonun ömrünü uzatır.

Bonding Sistemleri ve Kompozit Uygulama Yöntemi
En uygun restoratif malzeme seçimi hekim için zaman tasarrufu gibi, restorasyonun ömrü ve hasta memnuniyeti de artar. Seçilen malzeme estetik, dayanıklı ve yaşlanmaya dayanıklı olmalıdır.

Bunlarla birlikte, ağız hijyenine dikkat edilmesi, yapılan estetik dolgunun gerekli şekilde korunması, 6 ayda bir düzenli diş hekimi kontrolü yapılanların daha uzun ömürlü olmasını sağlar.